Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vodozádržné opatrenia v Beluši zmenia vzhľad priestoru pred úradom

Obec Beluša v Púchovskom okrese je podľa počtu obyvateľov najväčšou obcou Trenčianskeho kraja a po Smižanoch druhou najväčšou obcou na Slovensku. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z parkoviska odstránia asfaltovú plochu a osadia tam nádoby na zadržiavanie dažďovej vody z okolitých verejných bodov.

Beluša 19. januára (TASR) - V obci Beluša v Púchovskom okrese odštartovali stavebné práce na najväčšej investičnej akcii - vodozádržných opatreniach v centre obce. Informoval o tom starosta Ján Prekop.

Najväčšia obec v Trenčianskom kraji získala na revitalizáciu plochy pred obecným úradom a bývalou školskou jedálňou prostredníctvom Ministerstva životného prostredia SR z eurofondov takmer 670.000 eur. Doterajšie parkovisko s výmerou takmer 8500 štvorcových metrov sa má zmeniť na atraktívne pešie centrum.

Z parkoviska odstránia asfaltovú plochu a osadia tam nádoby na zadržiavanie dažďovej vody z okolitých verejných bodov (obecný úrad, bývalá jedáleň, hasičská zbrojnica). Nepriepustný povrch vymenia za priepustnú dlažbu.

Zmenou prejde aj súčasná výsadba v okolí priestranstva, kde nevyhovujúce dreviny nahradí nová verejná zeleň a pribudne funkčná vegetácia, dažďové záhrady, vegetačné steny, pitná fontána, mobiliár. Počíta sa aj s realizáciou pódia, ktoré nájde široké uplatnenie počas kultúrnych spoločenských podujatí.

"Sme radi, že napriek cenám materiálov, energií a práce sme nemuseli túto významnú investíciu zrušiť. Uvedomujeme si veľký dosah na budúci vzhľad námestia pred budovou obecného úradu v centre obce, ale aj význam z hľadiska životného prostredia a ochrany pred suchom," doplnil Prekop.