Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Voľby v jednom z obvodov v Dolnom Kubíne budú opakovať, sú neplatné

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo volebnom obvode kandidovali celkovo šiesti kandidáti, u dvoch z nich došlo k zámene poradia.

Dolný Kubín 27. januára (TASR) – Voľby dolnokubínskych mestských poslancov v obvode číslo 3 (Medzihradné, Banisko, Srňacie) budú musieť zopakovať. Najvyšší správny súd SR ich vyhlásil za neplatné. Na piatkovom brífingu o tom informoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok. Súvisí to so zámenou poradových čísel na hlasovacom lístku.

Vo volebnom obvode kandidovali celkovo šiesti kandidáti, u dvoch z nich došlo k zámene poradia. "Zrejme išlo o systémovú chybu medzi písmenami T a Ť, čím bolo spôsobené, že kandidáti nemali na volebnom lístku také isté číslo, s akým predtým kampaňovali. O situácii sa mestská volebná komisia dozvedela v deň konania volieb, následne kontaktovala štátnu volebnú komisiu. Z tej prišlo usmernenie, že sa volia osoby a nie čísla, hlasovanie sa nezastavuje a pokračuje sa ďalej vo voľbách. Tak sa aj postupovalo," vysvetlil primátor.

Prednosta Okresného úradu Pavol Ľorko podotkol, že chyba pravdepodobne vznikla v štátnom systéme IVIS, ktorý spravuje štatistický úrad. "Ale za konečný hlasovací volebný lístok zodpovedá mesto, respektíve obec," dodal.

Dvojica zvolených poslancov za obvod tak v podstate mandát ani nikdy nezískala, potvrdila predsedníčka mestskej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Andrea Barienčíková. Doposiaľ však ako poslanci fungovali. Podľa Barienčíkovej boli účastní aj pri prijímaní viacerých uznesení. "Podľa nášho momentálneho názoru by však nemala byť ovplyvnená ich platnosť. Napriek tomu všetky uznesenia zrevidujeme a podľa toho sa zariadime ďalej," povedala.

Viceprimátor Matúš Lakoštík priblížil, že obaja poslanci akceptujú rozhodnutie súdu. Či budú kandidovať opäť, sa ešte rozhodnú. Obaja budú musieť vrátiť odmeny. "Je to ešte o to komplikovanejšie, že ich zvolili do komisií a dozorných rád spoločností, toto všetko budeme musieť vyriešiť," poznamenal.

Neúspešná kandidátka so zameneným číslom Katarína Tomáňová uviedla, že chyba v poradí jej mohla ubrať hlasy. Veľa voličov podľa nej nečíta mená, ale zapamätá si číslo, ktoré zakrúžkuje. "Je mi ľúto, že voľby sa budú musieť zopakovať pre porušenie zákona alebo neodbornosti niektorých kompetentných osôb," zhodnotila.