Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Záujem nitrianskych seniorov o voľby prekvapila aj volebnú komisiu

Klientka zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre má pred sebou prenosnú urna počas 1. kola volieb do samosprávnych krajov, 9. novembra 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Seniori sa zhodujú v tom, že či už v mestskom, krajskom alebo celonárodnom parlamente by mali pracovať zástupcovia, ktorých si zvolili samotní občania.

Nitra 9. novembra (TASR) – Mimoriadne vysoký záujem zúčastniť sa na dnešných voľbách do samosprávnych krajov mali klienti Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre.

Príspevková organizácia mesta sa nachádza v zrekonštruovanej budove bývalej Detskej nemocnice na Jánskeho ulici. Takmer stopercentný záujem prekvapil aj členov volebnej komisie, ktorí prišli do zariadenia s prenosnou volebnou urnou. Nevolili len ľudia, ktorým to neumožňoval ich zdravotný stav. Niektorí zo seniorov však boli roztrpčení, pretože voliť nemohli. "Nemohli voliť tí, ktorí v zariadení nemajú trvalý pobyt. Najmä starším ľuďom spôsobujú nejednotne nastavené podmienky pre rôzne druhy volieb značné problémy," skonštatovala riaditeľka zariadenia Viera Škablová. Len dvaja z obyvateľov zariadenia si pred voľbami vybavili priepustky, aby mohli odísť voliť do miesta svojho trvalého pobytu.

Väčšina z oslovených voličov v zariadení nepozná presné kompetencie krajskej samosprávy. Seniori sa však zhodujú v tom, že či už v mestskom, krajskom alebo celonárodnom parlamente by mali pracovať zástupcovia, ktorých si zvolili samotní občania. "Naša generácia za socializmu nemala na výber. Voľby boli povinné, poslanci vopred jasní. Dnes si môžeme vybrať. Ako nám to pomôže je otázne, no výsledky volieb sú rozhodnutím väčšiny a sami sebe si môžeme potom nadávať, čo sme si zvolili. Mladí ľudia nezažili tie socialistické povinné voľby jednej strany, tak si nevážia terajšie možnosti. Asi to je dôvod, prečo nemajú veľký záujem o voľby," vysvetľujú svoj záujem o voľby seniori.