Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Novým predsedom Trenčianskeho kraja sa stal Jaroslav Baška

Kandidát na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška prijíma telefonické gratulácie počas volebnej noci s poslancami a priateľmi po skončení 1. kola volieb do orgánov samosprávnych krajov v centrále strany Smer-SD v Trenčíne 10. novembra 2013. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na druhom mieste skončil Jozef Lohyňa (SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, OKS, Nova), ktorý od voličov dostal 19,68 percenta hlasov.


Trenčín 10. novembra (TASR) - V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa o jeho predsedovi po prvýkrát v histórii nebude rozhodovať v druhom kole. Kandidát strany Smer-SD na predsedu TSK Jaroslav Baška podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil už v prvom kole krajských volieb. Získal 53,45 percenta hlasov, druhý skončil kandidát pravicovej koalície Jozef Lohyňa (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, Nová väčšina - Dohoda, SaS, OKS), ktorý získal 19,68 percenta hlasov.

S výsledkom volieb neskrýval Baška spokojnosť. „Nerátal som, že by som to urobil už v tom prvom kole. Keď som však videl, ako pribúdajú percentá zrátaných hlasov už v prvom kole, povedal som si, že to môže vyjsť a aj to vyšlo,“ doplnil s tým, že prvým gratulantom bola jeho manželka.

Ako dodal, TSK stále nemá rozpočet na tento rok a dôležité preto bude pripraviť dobrý rozpočet na rok 2014 a zároveň uzavrieť rok 2013. „To bude veľmi náročné, prejsť všetky tie zmluvné záväzky, ktoré TSK má,“ doplnil Baška.

Druhý v poradí Jozef Lohyňa bol z výsledkov volieb sklamaný. „Bola nízka účasť, takto to dopadlo, ľudia si ho zvolili. Sadneme si s ľuďmi, ktorí robili na kampani a vyhodnotíme. Robili sme to najlepšie, ako sme vedeli, bola to moja prvá skúsenosť s politikou. Nepovažujem za chybu, že som kandidoval, je to životná skúsenosť, život ide ďalej,“ uzavrel Lohyňa.

Volebná účasť v TSK dosiahla neoficiálne 17,37 percenta, čo je najmenej spomedzi všetkých slovenských krajov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.



Strana Smer-SD bude mať v zastupiteľstve TSK väčšinu


Poslanci strany Smer–SD budú mať v zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) väčšinu. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC).

V zastupiteľstve TSK obsadia poslanci strany Smer-SD 25 poslaneckých kresiel, pravicová koalícia zložená zo strán KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, Nová väčšina - Dohoda, SaS, OKS bude mať v zastupiteľstve osem poslancov, jeden poslanec bude zastupovať Zmenu zdola, Demokratickú úniu a 11 poslancov bude nezávislých.

Foto: TASR
V 642 volebných okrskoch TSK si mohlo 506.961 voličov zapísaných vo voličských zoznamoch vybrať jedného zo šiestich kandidátov na predsedu TSK a alikvotne podľa obvodov niekoľkých z celkového počtu 300 kandidátov na poslancov do zastupiteľstva TSK.

Najviac poslancov – desať, bude mať v zastupiteľstve TSK okres Prievidza, osem poslancov zvolili v okrese Trenčín, po päť poslancov majú okresy Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom a Ilava, štyroch okres Partizánske, po troch okresy Púchov a Bánovce nad Bebravou. Dvaja poslanci budú v regionálnom zákonodarnom zbore zastupovať okres Myjava. Pre voľby predsedu tvoril samosprávny kraj jeden jednomandátový volebný obvod.

Volebná účasť v TSK dosiahla 17,37 percent, bola najnižšia na Slovensku.

V roku 2009 dosiahla účasť v regionálnych voľbách 20,59 percenta. V 45-člennom zastupiteľstve TSK získali poslanci koalície Smer-SD, ĽS-HZDS spolu 27 kresiel, osem poslaneckých stoličiek obsadili poslanci koalície KDH, SDKÚ-DS, desať poslancov bolo nezávislých. O post predsedu TSK sa uchádzalo šesť kandidátov, predsedom sa stal Pavol Sedláček (Smer-SD, ĽS-HZDS), ktorý v druhom kole porazil Martina Fedora (KDH, SDKÚ-DS).