Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

T. Csenger: Prioritou v Nitrianskom kraji sú cesty, doprava a mosty

Na snímke uprostred kandidát mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) v tohtoročných jesenných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC), podnikateľ zo Želiezoviec a terajší podpredseda NSK Tibor Csenger počas prezentácie na tlačovej konferencii v Komárne v pondelok 11. júla 2022. Foto: TASR - Ladislav Vallach

O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja sa uchádza 57-ročný podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Tibor Csenger. Kandiduje za stranu Aliancia.

Nitra 21. októbra (TASR) - O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa uchádza aj 57-ročný podpredseda NSK Tibor Csenger. Kandiduje za stranu Aliancia. Jeho prioritami sú rekonštrukcie ciest, oprava mostov, rozvoj vidieckych regiónov i vybudovanie tranzitného dopravného koridoru v smere Komárno - Topoľčany. Rozhovor s Tiborom Csengerom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.


Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu NSK?
"Počas môjho života ma moja práca vždy priviedla na miesta, kde som musel riešiť množstvo problémov, čo je mojou silnou stránkou. Mám rád výzvy, na všetko sa pozerám z technického a finančného hľadiska, čo je v župe veľmi aktuálne."


V akom stave sa podľa vás nachádza NSK, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?
"Aktuálne sa nachádza v dobrom ekonomickom stave. Má stabilný a vyrovnaný rozpočet, zadlženosť je minimálna, je to dobrá východisková situácia pre ďalší rozvoj. Ako negatívum vnímam nízku informovanosť občanov o aktivitách NSK. Ďalším problémom je slabá údržba zelene a ciest v letnom období a zastaraná technika na zimnú údržbu ciest."


Akým problémom NSK čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?
"Jednoznačne čelíme energetickej kríze, zvýšené náklady, enormný nárast inflácie. Veľká čiastka z rozpočtu ide na mzdové náklady, čo obmedzí finančné prostriedky na rozvoj a rekonštrukcie. Plánujem pripraviť energetický audit a plán pre zníženie energetickej náročnosti objektov pre všetky krajské budovy. Je potrebné do realizácie týchto plánov investovať. Chcem využiť najnovšie metódy obnoviteľných zdrojov energie ako sú tepelné čerpadlá, solárne a fotovoltické panely. Ďalej dôležitým krokom je regulácia vykurovacích systémov a rekonštrukcia elektroinštalačných sietí v krajských budovách. Namiesto plánovaného zníženia by som navýšil príspevok na rozvoj vidieka, aby bol aspoň čiastočne sebestačný a udržateľný hlavne vo výrobe a pestovaní potravín."


Aké sú priority vášho programu, čo chcete v NSK zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?
"Top prioritou sú cesty, doprava a mosty. Takisto vytvoriť tlak na vládu aby sa vybudovali tranzitné koridory pre zvýšenú nákladnú a osobnú dopravu. Hlavne na úseku Komárno - Nové Zámky- Nitra - Topoľčany. Chcem pokračovať v modernizácii stredného školstva a zabezpečiť užšiu spoluprácu s obcami a s mestami nášho raja. Dôležité bude vytvoriť zdravý, samostatný a udržateľný turizmus v regióne. Potrebujeme tiež rozšíriť kapacitu sociálnych zariadení. Vytvoril by som aj samostatné oddelenie cyklodopravy v rámci odboru dopravy."


Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?
"Kandidujem za stranu Szövetség - Magyarok. Nemzetiségek. Régiók. ALIANCIA – Maďari. Národnosti. Regióny. Nie som odborník v marketingu a v komunikácii. Preto mám okolo seba tím, ktorý sa stará komunikáciu s verejnosťou."


Okrem Csengera kandidujú na post predsedu NSK aj starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík (Hlas-SD), úradujúci predseda NSK Milan Belica (Smer-SD a SNS), predseda hnutia socialisti.sk Artur Bekmatov, poslankyňa NSK Martina Holečková (KDH, SaS, Za ľudí, Spolu-OD, Šanca, ODS, DS, OKS, Tím Kraj Nitra), poslanec NR SR Lukáš Kyselica (OĽANO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola), bývalý vojak a vojenský spravodajca Peter Pukan (Republika), odborár a právnik Milan Španír (ĽSNS) a Oliver Štaudner (SĽS Andreja Hlinku). Občianskymi kandidátmi na post predsedu NSK sú Renáta Kolenčíková a riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Martin Kusenda.