Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vozový park MHD v Poprade doplnili o štyri nové autobusy

Na snímke interiér v jednom zo štyroch nových autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Poprade, ktoré v najbližších dňoch postupne uvedú do prevádzky. Poprad, 31. januára 2022. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Vedúci dopravy spoločnosti SAD Poprad Marek Modranský doplnil, že jazdu autobusmi si pochvaľujú aj samotní vodiči.

Poprad 31. januára (TASR) – Vozový park mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Poprade doplnili o štyri nové ekologické autobusy. Riaditeľka Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Poprad Marianna Krajčová Gočová pri príležitosti uvedenia autobusov do prevádzky v pondelok uviedla, že dôraz pri obnove vozového parku kladú práve na ekológiu vzhľadom na polohu najväčšieho mesta pod Tatrami.

Vlani SAD Poprad zakúpila šesť nových autobusov, vymeniť by chcela v blízkej dobe ďalších šesť, ktoré sú staršej výroby. Dohromady je vo vozovom parku MHD 22 vozidiel. „Náklady na jeden zo štyroch nových autobusov sú na úrovni takmer 280.000 eur. Vďaka modernizácii sa však znížia náklady na prevádzku, pretože tieto nové vymenia najporuchovejšie vozidlá,“ upozornila riaditeľka a dodala, že súčasťou vybavenia nových autobusov je aj wifi pripojenie či rampa pre imobilných cestujúcich.
Na snímke nové autobusy mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Poprade, ktoré v najbližších dňoch postupne uvedú do prevádzky. Poprad, 31. januára 2022.
Foto: TASR - Adriána Hudecová

Vedúci dopravy spoločnosti SAD Poprad Marek Modranský doplnil, že jazdu autobusmi si pochvaľujú aj samotní vodiči. Vozidlá sú plne klimatizované a vykurované, nízkopodlažné a novinkou je možnosť pripojenia na wifi a v súvislosťou s protipandemickými opatreniami aj ochranné sklo vodiča. „Ich kapacita je 85 cestujúcich a sú o 1,5 metra kratšie ako tie, ktoré sme zabezpečili vlani, a sú aj ľahšie. Tento autobus zároveň spĺňa poslednú euronormu šesť, pričom hodnota CO2 sa dá porovnať s bežným osobným motorovým vozidlom. Významne, takmer o dva litre na sto kilometrov, sa znížila aj spotreba pohonných látok, takže dôjde k ďalšej úspore nákladov,“ doplnil Modranský.

Vedúci dopravy SAD Poprad Róbert Nagy dodal, že uplynulo 16 mesiacov, odkedy spoločnosť spustila novú MHD v Poprade a odozvy od cestujúcich sú veľmi pozitívne. „Nové zastávky, nové vozidlá, nový formát cestovných poriadkov a nahustené spoje, to sú kroky, ktorými chceme zatraktívniť hromadnú dopravum a už teraz vidíme, že sa počet cestujúcich zvýšil,“ skonštatoval Nagy.
Na snímke nové autobusy mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Poprade, ktoré v najbližších dňoch postupne uvedú do prevádzky. Poprad, 31. januára 2022.
Foto: TASR - Adriána Hudecová

Vlani sa výkony MHD v Poprade zvýšili takmer o tretinu, z 540.000 na 760.000 kilometrov ročne. Primátor mesta Anton Danko uviedol, že cieľom samosprávy je skvalitniť služby v MHD a tak motivovať ľudí, aby ju viac využívali. Od septembra, pokiaľ to finančná situácia v meste dovolí, je totiž v pláne zriadiť pod Tatrami bezplatnú hromadnú dopravu pre všetkých Popradčanov.