Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vráble nesúhlasia s ukončením činnosti pracoviska úradu práce v meste

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na referáte služieb pre občana sa pomáhalo pri hľadaní voľných pracovných miest, klientom sa pomáhalo pri orientácii na trhu práce, poskytovalo sa poradenstvo v oblasti vzdelávania.

Vráble 22. mája (TASR) – Mesto Vráble zásadne nesúhlasí s ukončením činnosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Nitra – pracovisko Vráble a podnikne ďalšie kroky na zvrátenie tohto rozhodnutia. Informovalo o tom vedenie mesta. Pracovisko vo Vrábľoch ukončilo svoju činnosť 17. mája. Služby pre takmer 16.000 občanov spádovej oblasti poskytovalo 30 rokov. „Mesto Vráble sa ostro ohradzuje aj voči zverejnenej informácii, že pracovisko sa uzatvára z technických príčin, pretože je budova mestského úradu uzatvorená. Mesto Vráble ako prenajímateľ priestorov o žiadnych technických príčinách nevie,“ informovala samospráva.

Na pracovisku ÚPSVR vo Vrábľoch štátna správa na oddelení hmotnej núdze, náhradného výživného a štátnych sociálnych dávok riešila príspevky pri narodení dieťaťa, prídavky na deti, rodičovský príspevok, opakované príspevky náhradnej starostlivosti a príspevok na starostlivosť o dieťa. Záškoláctvo a absencia hmotnej gramotnosti bola riešená formou osobitného príjemcu pre obce a mesto. Dal sa tu vybaviť príspevok na pohreb a zabezpečenie pomoci pre občanov v hmotnej núdzi.

Na referáte služieb pre občana sa pomáhalo pri hľadaní voľných pracovných miest, klientom sa pomáhalo pri orientácii na trhu práce, poskytovalo sa poradenstvo v oblasti vzdelávania a rekvalifikačných kurzov. Samozrejmosťou bolo poradenstvo uplatnenia nároku na dávku v nezamestnanosti a postupu pri tomto konaní. Poradenstvo sa poskytovalo aj pri uplatňovaní nárokov na príspevky v rámci aktívnej politiky trhu práce. Orgánom štátnej správy a samosprávy a polície sa poskytovala súčinnosť. Zamestnanci dotknutého pracoviska informovali záujemcov o národných projektoch, preberali SOS dotácie a komunikovali s miestnymi zamestnávateľmi.

Na oddelení peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP a posudkových činností sa poskytovalo poradenstvo o príslušných dávkach a postupoch. Riešili sa kompenzácie pre ťažko zdravotne postihnutých občanov, peňažné príspevky na opatrovanie odkázaných osôb, vybavovanie preukazov pre ťažko zdravotne postihnuté osoby a vyhotovovali sa parkovacie preukazy.