Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vráble pripravujú v spolupráci s OZ výstavbu vodovodu vo vinohradoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Maroš Černý

Občianske združenie má v súčasnosti 135 členov. Každý člen prispeje na vybudovanie vodovodu sumou 1200 eur, nečlenovia sumou 1500 eur.

Vráble 9. júna (TASR) – Mesto Vráble pripravuje v spolupráci s občianskym združením (OZ) Godinov majer výstavbu vodovodu s pitnou vodou vo vrábeľských vinohradoch. Informoval o tom magistrát.

Predpokladané náklady na vybudovanie 7603 metrov dlhého vodovodu a ostatných súvisiacich stavebných objektov a prevádzkových súborov by mali dosiahnuť 449.719 eur, príspevok mesta predstavuje 260.000 eur. Zvyšnú sumu 189.719 eur dofinancujú majitelia vinohradov, ktorí zároveň brigádnicky pokryjú aj časť potrebných prác. Svoju finančnú účasť plánuje mesto kryť z úveru, ktorého prijatie budú schvaľovať mestskí poslanci.

Občianske združenie Godinov majer vzniklo v roku 2019 s cieľom územného rozvoja v lokalite vinice Vráble. Hlavným cieľom bolo vybudovanie vodovodu umožňujúce zásobovanie predmetného územia pitnou vodou. Povolenie na jeho vybudovanie nadobudlo právoplatnosť v marci 2020. Zámerom združenia bolo budovať uvedené dielo s pomocou dotácie z eurofondov. V prideľovaní finančných prostriedkov však došlo k zásadným zmenám a zanikli podmienky na poskytnutie dotácie na požadovaný účel, preto sa so žiadosťou o pomoc obrátilo na mesto. Zásobovanie vodou patrí medzi verejnoprospešné služby, ktoré zabezpečuje obec pri výkone samosprávy, zdôvodnilo združenie svoju žiadosť.

Občianske združenie má v súčasnosti 135 členov. Každý člen prispeje na vybudovanie vodovodu sumou 1200 eur, nečlenovia sumou 1500 eur. Vlastníkom vodnej stavby bude mesto Vráble, prevádzkovateľom firma Stavba a inžiniering, s. r. o.