Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vráble získali financie na projekt inteligentného mesta

Ilustačné foto. Foto: TASR/DPA

Projekt počíta aj s inštaláciou inteligentného priechodu pre chodcov, ktorý bude vodičov upozorňovať na chodcov.

Vráble 29. júna (TASR) – Mestu Vráble sa podarilo získať nenávratný finančný príspevok na zavádzanie inteligentných technológií. Celkové oprávnené náklady projektu sú necelých 970 000 eur, z nich vyše 921 000 eur dostanú Vráble z fondov Európskej únie.

Aktivity projektu sú zamerané na zavádzanie informačných systémov inteligentného mesta. Radnica chce postupne inštalovať meteostanice, ktoré budú zaznamenávať environmentálne ukazovatele, vytvárať štatistiku a historické dáta. Pripravuje sa tiež inštalácia senzorov na vybrané parkoviská.

„Budú slúžiť najmä na aktuálne zobrazenie voľných parkovacích miest. Ekonomickým prínosom sú výstupné dáta z parkovacích senzorov. Tie budú využité v rámci parkovacej politiky mesta, ktorá zahŕňa náklady na údržbu i stanovovanie ceny parkovného,“ uviedol mestský úrad.

Zavádzanie technológií inteligentného mesta umožní aj ďalšie rozšírenie a modernizáciu bezpečnostného kamerového systému, čiastočnú modernizáciu verejného osvetlenia či lepšie informovanie verejnosti pomocou internetu. Projekt počíta aj s inštaláciou inteligentného priechodu pre chodcov, ktorý bude vodičov upozorňovať na chodcov.