Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Seniori vo Vrábľoch môžu využívať službu monitorovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Určená je ľuďom, ktorých zdravotný stav vyžaduje zvýšenú kontrolu v ich domovoch i mimo nich.

Vráble 25. januára (TASR) - Seniori vo Vrábľoch môžu využívať novú sociálnu službu s názvom Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci. Určená je ľuďom, ktorých zdravotný stav vyžaduje zvýšenú kontrolu v ich domovoch i mimo nich.

Užívatelia služby získajú zariadenia, ktoré umožňujú ich sústavné monitorovanie. „Ide o komunikačný box s mikrofónom a reproduktorom a SOS tlačidlá umiestnené v domácnosti podľa potreby klienta. Súčasťou vybavenia sú aj senzory pre pocit bezpečia, teda senzor dymu, senzor plynu a plynový spínač,“ vysvetlila radnica.

V prípade potreby klient stlačí tlačidlo, ktorým privolá pomoc. Tá je dostupná 24 hodín sedem dní v týždni. „Personál dispečingu sa okamžite skontaktuje s klientom, buď prostredníctvom inteligentných hodiniek, alebo cez komunikačný box. Po vyhodnotení situácie sú kontaktované záchranné zložky alebo príbuzní. Funkčnosť zariadenia a prístroja nepreruší ani výpadok prúdu, pracuje ďalej na batériu,“ informoval mestský úrad, ktorý zároveň pripomenul, že službu v plnom rozsahu financuje mesto Vráble.