Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V nitrianskom regióne sú hraničné zásoby krvi;darcov našli vo Vrábľoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa primárky NTS Márie Broďániovej patrí spolupráca s Vrábľami k najdlhším a najúspešnejším spoluprácam v rámci výjazdových odberov.

Vráble 30. júna (TASR) – Celkovo 49 dobrovoľných darcov prišlo vo štvrtok darovať krv vo Vrábľoch v okrese Nitra. Bolo medzi nimi aj šesť dobrovoľných hasičov z Dyčky či zamestnanci mestského úradu. Medzi darcami nechýbal ani Vrábľan, ktorý chodí darovať krv od roku 1984, odkedy ukončil svoju vojenskú službu. Počas Primátorskej kvapky krvi absolvoval svoj 104. odber. "Konečný počet darcov by bol dokonca vyšší, 17 občanov však krv darovať nemohlo," informovala radnica.

Primátorskú kvapku krvi organizuje mesto v spolupráci s nitrianskou Národnou transfúznou službou (NTS) pravidelne od roku 2005. Podľa primárky NTS Márie Broďániovej patrí spolupráca s Vrábľami k najdlhším a najúspešnejším spoluprácam v rámci výjazdových odberov. "Vždy sa nám podarí doplniť zásoby krvi aspoň na časť leta, počas ktorého jej nie je dostatok," zhodnotila spoluprácu. Aktuálne je v nitrianskom regióne hraničný stav zásob krvi. Najnedostatkovejšie sú krvné skupiny A Rh plus a B Rh mínus.