Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vráble získali úver na zavádzanie inteligentných technológií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Projekt rieši podstatné oblasti ďalšieho rozvoja mesta ako verejné osvetlenie, parkovací systém, kamerový systém, mestský rozhlas, priechody pre chodcov a nový prvok, ktorým sú meteostanice.

Vráble 14. novembra (TASR) - Mesto Vráble získalo úver z Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR vo výške 380.000 eur. Financie použije samospráva na realizáciu projektu Zavádzanie inteligentných technológií vo Vrábľoch. Úver s úrokovou sadzbou 0,1 percenta bude mesto splácať 20 rokov, informovala radnica.

Projekt rieši podstatné oblasti ďalšieho rozvoja mesta ako verejné osvetlenie, parkovací systém, kamerový systém, mestský rozhlas, priechody pre chodcov a nový prvok, ktorým sú meteostanice. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu schválilo mestské zastupiteľstvo v auguste 2020. V júni 2021 dostal magistrát rozhodnutie o schválení žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku vo výške viac ako 921.000 eur. Celková hodnota projektu bola v tom čase vo výške 1.048.403 eur.

Následne začal proces verejného obstarávania na externý IT manažment informačného systému verejnej správy, externý manažment riadenia projektu a realizátora verejného obstarávania hlavných aktivít projektu. Výsledná suma po verejnom obstarávaní už predstavuje sumu 1.658.504 eur.

Mestskí poslanci na svojom zasadnutí v septembri tohto roka schválili doplnenie chýbajúcich finančných zdrojov na realizáciu investície prostredníctvom prijatia úveru od Environmentálneho fondu. Jeho získaním prechádza projekt do ďalšej fázy svojej realizácie.