Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

VRANOV NAD TOPĽOU: Dvanásť pozitívne testovaných, dvaja vyliečení

Pohľad na Vinice, časť mesta Vranov nad Topľou, ilustračné foto. Foto: TASR

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Vranov nad Topľou 19. apríla (Teraz.sk) - Situácia ohľadom koronavírusu je aj naďalej kritická, denne pribúda nakazených po celom svete. Napriek disciplinovanosti občanov, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky eviduje k dnešnému dňu 1173 pozitívnych vzoriek a 12 úmrtí.

Pomerne dlhý čas si okres Vranov zachovával čistý štít a ak sa aj nakazení Vranovčania objavili, dlhodobo sa nezdržiavali na mieste svojho bydliska. Začiatkom marca mesto obletel aj hoax o údajnej 54-ročnej žene, ktorá mala byť hospitalizovaná na oddelení intenzívnej starostlivosti. Toto tvrdenie pre Vranovské novinky dementoval hovorca siete nemocníc a polikliník Svet zdravia a ProCare Tomáš Kráľ.

Dnes Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom vo Vranove nad Topľou už zaznamenáva v okrese 12 pozitívnych občanov a z toho dvoch vyliečených pacientov. „Naše mesto bojuje s pandémiou aktívne. Aj napriek blížiacemu sa 750. výročiu jeho vzniku sú všetky kultúrne, spoločenské a športové akcie zrušené,“ potvrdil nám príslušník Mestskej polície Peter Imrich.

Od 17. marca vo Vranove nad Topľou funguje aj pomoc pre seniorov a osamelo žijúcich vo forme nákupov. Nákup potravín, drogérie a liekov mesto zabezpečuje občanom, ktorým ich zdravotný stav túto činnosť neumožňuje a prihlásiť sa môžu kontaktovaním Mestského úradu vo Vranove nad Topľou. „V rámci opatrení sa začalo aj s dezinfekciou stojísk, verejných priestorov a mestského mobiliáru. Vyčlenení na to boli dvaja zamestnanci, ktorí dezinfekciu vykonávali chloramínovým roztokom a prebiehala vo vlastnej réžii radnice mesta,“ vyjadril sa primátor Ján Ragan.

Mesto prijalo aj prvých 34 repatriantov zo štyroch krajín, ktorí sú umiestnení v internáte Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou. “Internát ako samostatná budova je hermeticky uzavretý. Vchádza sa doň zadným vchodom a nikto z repatriantov nemá možnosť vstúpiť do priestorov školy. Navyše je ohradený plotom s dostatočným odstupom, preto neprichádza do úvahy, aby niekto z ubytovaných mohol čokoľvek vymieňať, prijímať či podávať,“ vysvetľuje riaditeľ SOŠD Igor Šesták.

Čo sa týka testovania, v rámci okresu boli otestované rómske osady v obciach Ondavské Matiašovce, Vechec a Čaklov. Pokojne prebehlo aj testovanie v mestskej časti Čemerné, kde lekársky tím ozbrojených síl SR otestoval 15 osôb. Tieto informácie poskytol šéfredaktor Vranovských noviniek Imrich Makó.