Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Projekt mestských bytoviek vo Vranove je v ďalšej etape

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Finančnú zábezpeku v prípade insolventnosti samosprávy na splácanie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania si mesto zabezpečí prostredníctvom Všeobecnej úverovej banky.

Vranov nad Topľou 13. mája (TASR) – Projekt výstavby troch mestských bytových domov na Kalinčiakovej ulici v meste Vranov nad Topľou je v novej etape. Mestskí poslanci na svojom štvrtkovom zasadnutí odsúhlasili zámer mesta uchádzať sa o návratný finančný príspevok na realizáciu stavieb od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a tiež dotáciu od ministerstva dopravy. Financovanie neoprávnených výdavkov projektu s celkovými rozpočtovými nákladmi vo výške približne 4,7 milióna eur z mestského rozpočtu bude predstavovať takmer 627 000 eur.

Ako na mestskom zastupiteľstve zaznelo, samospráva sa na financovanie výstavby troch bytových domov so spolu 70 bytovými jednotkami bude do konca mája uchádzať o návratný finančný príspevok od ŠFRB vo výške takmer 2,7 milióna eur, od ministerstva dopravy a výstavby by rado získalo dotáciu ďalších 1,4 milióna eur.

Finančnú zábezpeku v prípade insolventnosti samosprávy na splácanie úveru zo ŠFRB si mesto zabezpečí prostredníctvom Všeobecnej úverovej banky. Úver chce samospráva splatiť počas 40 rokov.

Z dôvodovej správy vyplýva, že výstavba jedného päťpodlažného a dvoch sedempodlažných bytových domov si podľa projektovej dokumentácie vyžiada investície vo výške takmer 3.650.000 eur, ďalšie výdavky sú spojené s realizáciou potrebnej infraštruktúry.

Víťazom verejnej súťaže na výstavbu bytových domov vrátane príslušnej infraštruktúry je spoločnosť Hant BA z Považskej Bystrice, projektovú dokumentáciu schválenú v stavebnom konaní v polovici apríla vypracovala bratislavská spoločnosť TXT.