Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Vranov nad Topľou zriadilo dobrovoľný hasičský zbor

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ako vyplýva z dôvodovej správy k uzneseniu, ktorým vranovskí poslanci schválili zriadenie mestského DHZ i jeho zriaďovaciu listinu, mesto tak nadviaže na tradíciu organizovanej požiarnej ochrany.

Vranov nad Topľou 18. decembra (TASR) – Vo Vranove nad Topľou bude fungovať dobrovoľný hasičský zbor (DHZ). Jeho zriadenie schválili mestskí poslanci na svojom štvrtkovom (17. 12.) zasadnutí. Veliteľom DHZ vo Vranove nad Topľou je Jozef Klapák.

Ako vyplýva z dôvodovej správy k uzneseniu, ktorým vranovskí poslanci schválili zriadenie mestského DHZ i jeho zriaďovaciu listinu, mesto tak nadviaže na tradíciu organizovanej požiarnej ochrany zo začiatku 20. storočia. "Presný rok a deň založenia organizovanej požiarnej ochrany nevieme. Prvé písomné správy sú z rokov 1906 - 1907," uvádza materiál. V roku 1919 mali vranovskí dobrovoľní hasiči svoj zbor reorganizovať a následne pomáhať zakladať hasičské zbory i na dedinách. V roku 1932 si založili aj dychovú hudbu. "Jej prvým dirigentom sa stal František Bartl," spresnila dôvodová správa. Hasičská zbrojnica mala na území mesta vzniknúť v 60. rokoch v rámci akcie "Z".

Podľa schváleného dokumentu vymizlo dobrovoľné hasičstvo zo spoločenského života v meste koncom 80. rokov. K jeho novému rozvoju malo dôjsť na podnet mesta v roku 2016. "Vznikol nový výbor a postupne sa rozširuje členská základňa," priblížila dôvodová správa s tým, že v roku 2019 požiadali miestni dobrovoľní hasiči rezort vnútra o pridelenie techniky, vozidla Iveco Daily a protipovodňového vozíka.