Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Vo Vrbovciach šijú svojpomocne ochranné rúška

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ochranné prostriedky šijú miestne ženy nielen na úrade, ale aj v domácom prostredí.

Vrbovce 18. marca (TASR) – Viaceré obce a samosprávy riešia aktuálny nedostatok s ochrannými prostriedkami tváre svojpomocne. Jednou z takýchto obcí sú aj Vrbovce v okrese Myjava, kde zorganizovali šitie ochranných rúšok pre svojich obyvateľov samotnými občanmi obce.

"Pre nás bola inšpiráciou obec z Kysúc Povinná, ktorú sme pri tejto činnosti videli v televíznych novinách. Tak ako celé Slovensko pociťujeme nedostatok rúšok a rozhodli sme sa využiť potenciál dobrovoľníckej činnosti, ktorá v obci funguje," uviedol starosta obce Dušan Eliáš.

Informáciu o možnosti získať ochranné prostriedky tváre od obce zverejnila samospráva v rozhlase, na sociálnej sieti aj na webovej stránke obce. "Rúška sú prioritne rozdávané starším občanom obce, ktorí majú menšiu možnosť si ich vyrobiť alebo zaobstarať. Prvotne chránime domácich občanov, ale nebránime sa pomoci ani 'cezpoľným', ak je to kapacitne možné," doplnil Eliáš.

Ochranné prostriedky šijú miestne ženy nielen na úrade, ale aj v domácom prostredí. "Je to potrebné, aby sme sa mohli chrániť. Či už ja, ale predovšetkým naši starší spoluobčania. Sama mám 80-ročných rodičov a svokrovcov. Záujem zo strany ľudí je momentálne vyšší ako sú naše možnosti," uviedla obyvateľka obce Marcela Mišíková, ktorá spolu s ďalšími ženami z obce rúška šije.

Vrbovce sú špecifické aj v tom, že veľké množstvo obyvateľov býva na ťažšie dostupných kopaniciach mimo centra obce. "Preto sme pristúpili k tomu, že občanom, ktorí sú starší a nemá im kto ochranné prostriedky dopraviť, tak im ich na kopanice rozvážame," informoval starosta.