Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Vrbové odovzdalo Beňovského glóbus G. Papučekovi

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Mesto ocenilo, že Papuček spracoval štúdiu o Móricovom bratovi Emanuelovi Beňovskom, informoval o novinkách z Maďarska týkajúcich sa Beňovského a šíril dobré meno mesta v tejto susednej krajine.

Vrbové/Budapešť 24. januára (TASR) – S oneskorením pre predchádzajúce protipandemické opatrenia odovzdali zástupcovia mesta Vrbové ocenenie Beňovského glóbus. Publicista Gregor Papuček si ho v závere uplynulého týždňa prevzal na pôde veľvyslanectva SR v Budapešti. Informuje o tom web mesta.

Beňovského glóbus udeľuje mesto Vrbové od roku 2015. Dostať ho môžu domáce aj zahraničné osobnosti, ktoré sa rôznym spôsobom výrazne zaslúžili o popularizáciu vrbovského rodáka Mórica Beňovského, čo je aj prípad Papučeka, narodeného v roku 1938. Mesto ocenilo, že okrem iného spracoval štúdiu o Móricovom bratovi Emanuelovi Beňovskom, informoval o novinkách z Maďarska týkajúcich sa Beňovského a šíril dobré meno mesta Vrbové v tejto susednej krajine. Mestské zastupiteľstvo vo Vrbovom rozhodlo o udelení ocenenia už v apríli 2020, pozdržanie spôsobila pandémia.

Držiteľmi Beňovského glóbusu sú okrem iných exprezident, cestovateľ Rudolf Schuster, lekár a spisovateľ Ivan Engler, vedkyňa Cecília Kandráčová, fotograf Filip Kulisev, podnikateľ Stanislav Machovčák, ktorý dal na Madagaskare postaviť na vlastné náklady pomník Beňovského, či cestovateľ František Kele, ktorý viedol prvú slovenskú 'Beňovského' expedíciu na Madagaskar. Ocenenými sú tiež Vrbovčania Ľubomír Bosák a Patrik Kýška, ktorí prebádali Beňovského genealogický a etnický pôvod, väzby rodiny na Vrbové a odraz jeho osobnosti v umení a literatúre. Tiež manželia Marie-Hélne Kam Hyo a Bernd Zschocke z Madagaskaru, kde roky poskytujú účinnú pomoc Slovákom, snažiacim sa o zachovanie pamiatky madagaskarského kráľa.

Mesto Vrbové sa kontinuálne snaží pripomínať Beňovského, v súčasnosti sa napríklad na miestnom Gymnáziu Jána Baltazára Magina Vrbové koná výstava ilustrácií Martina Kellenbergera z knihy Jaroslava Rezníka Oči plné oblohy a komixovej knihy Miroslava Musila Neuveriteľné dobrodružstvá grófa Beňovského. Potrvá do 31. januára.

Krištáľový Beňovského glóbus má podobu pamätníka, ktorý je inštalovaný od roku 2012 na vrbovskom námestí. Zobrazuje Matúša Mórica Michala Františka Serafína Augusta Beňovského (1746 - 1786) sediaceho na zemeguli, okolo ktorej je reliéf s odkazmi na najdôležitejšie momenty jeho života, keď z Vrbového prešiel až na Madagaskar, kde si ho zvolili za kráľa, na dobrodružných výpravách sa dostal do väzenia na Sibíri a zomrel v boji s francúzskymi vojskami. Predobrazom sochy bol herec Jozef Adamovič, ktorý Beňovského stvárnil v seriáli.