Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Všetky pľúcne ventilácie v Trenčíne sú obsadené neočkovanými pacientmi

Na snímke pacienti. Foto: TASR - Martin Baumann

Na červenom ARO oddelení nie je voľná ani jedna pľúcna ventilácia.

Trenčín 8. decembra (TASR) - Situácia vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín je stále veľmi vážna. Je v nej hospitalizovaných okolo 120 ľudí s ochorením COVID-19. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Tomáš Janík.

Ostatné oddelenia sú paralyzované, pretože sme museli reprofilizovať množstvo lôžok, personál je unavený. Napriek tomu FN Trenčín stále plní svoju primárnu úlohu, ktorou je poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ priblížil Janík.

Ako dodal, 82 percent pacientov s ochorením COVID-19 vo FN Trenčín nie je plne zaočkovaných. Z pacientov, ktorí sú na pľúcnej ventilácii, nie je zaočkovaný ani jeden. Na červenom ARO oddelení nie je voľná ani jedna pľúcna ventilácia.

Podľa vedúcej odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Eleny Štefíkovej všetky tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK (Bojnice, Považská Bystrica, Myjava) poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Situácia s pacientmi s ochorením COVID-19 je mimoriadne vážna. Jedinou cestou, ako sa z nej dostať, je vakcinácia. Momentálna zaočkovanosť je v kraji 48 percent, hranica, keď by mala byť vybudovaná kolektívna imunita, je asi 80 percent,“ pripomenula šéfka zdravotného odboru Úradu TSK.

Zdôraznila, že TSK opäť otvorilo veľkokapacitné očkovacie centrum na trenčianskom výstavisku, ľudia sa však môžu dať zaočkovať aj v ďalších 11 očkovacích centrách v celom kraji.