Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Vstup do Bunkra Nitrianskej galérie bude povolený iba v plavkách

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Autor sa téme športu venuje niekoľko rokov a postupne odkrýva mnohé s ňou súvisiace problematiky.

Nitra 20. júla (TASR) – Iba v plavkách bude 26. júla povolený vstup do Bunkra Nitrianskej galérie. Dôvodom nezvyklého oblečenia je vernisáž výstavy 100 m2 prsia, ktorá je prvou samostatnou výstavou Mária Kasteloviča.

Autor sa téme športu venuje niekoľko rokov a postupne odkrýva mnohé s ňou súvisiace problematiky. Ako bývalý vrcholový športovec vychádza z vlastných skúseností a zážitkov, ktoré sú štartovacím blokom a figuratívnym spojivom jeho tvorby. Výstava potrvá do 2. septembra tohto roka.

Kastelovič pri svojom projekte 100m2 prsia siahol po jednej zo svojich najintímnejších detských spomienok. „Ako osemročného chlapca ho sexuálne obťažoval tréner plávania v istej Telovýchovnej jednote v Košiciach. S touto neľahkou skúsenosťou sa dnes, o 25 rokov neskôr, na ploche 100 metrov štvorcových, vyrovnáva prostredníctvom série umeleckých akcií. Tie priamo nadväzujú na stále živé spomienky z mužskej plavárenskej šatne,“ uviedla kurátorka výstavy Zuzana Pacáková.

Mário Kastelovič si s odstupom času kladie jemu už raz adresované otázky a na základe subjektívnych pocitov ich generalizuje a spracováva do širších spoločenských tém ako pedofília, ľudská sexualita, či pornografia v kultúre športu. Hlavným naratívnym pilierom projektu je výtvarne spracovaný list – spoveď či odpoveď, adresovaný trénerovi, ktorý je zároveň jediným priamym svedkom tohto parafilného skutku.