Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

ONLINE: VÝBUCH PLYNU V PREŠOVE: Hlásia mŕtvych a ranených

Na snímke záchranárske zložky pri zásahu v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019. Požiar mal vzniknúť po výbuchu horných poschodí 12 podlažnej bytovky pred 12.15 h. Polícia zatiaľ potvrdila päť obetí. Na mieste zasahujú všetky záchranárske zložky. Foto: TASR František Iván

Polícia začala v súvislosti s piatkovým výbuchom plynu v Prešove trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Prešov 6. decembra (TASR) - Plyn mal vybuchnúť v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke v Prešove pred 12.15 h. Okrem zatiaľ piatich potvrdených obetí si výbuch vyžiadal ošetrenie 39 osôb.

22:10
Náš online sa končí. Redakcia Teraz.sk vám ďakuje za pozornosť.

21:58
Predsedníčka Krajského súdu v Prešove Anna Kovaľová spolupracuje s krízovým štábom v Prešove v súvislosti s piatkovým výbuchom v jednej z bytoviek v Prešove. Poškodeným ponúka pomoc. Rezort spravodlivosti o tom informoval na sociálnej sieti.

"Ponúkli sme až do 18 miest na prespatie na príslušnom súde pre tých, ktorí potrebujú pomoc po požiari v bytovke v Prešove a rovnako aj právnu pomoc. V prípade potreby je Ministerstvo spravodlivosti SR pripravené povolať aj pohotovosť sudcov, hlavne pre maloletých. Sme v strehu a intenzívne na základe pokynu ministra spravodlivosti Gábora Gála sme pripravení konať," uviedla Kovaľová.

21:27


21:13
Záchranárske zložky pri zásahu v horiacom bytovom dome.
Na snímke záchranárske zložky pri zásahu v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


21:00
Ministerka vnútra D. Saková a jej poďakovanie


20:47
V súvislosti s piatkovým výbuchom v jednej z prešovských bytoviek dostane mesto z rezervy predsedu vlády SR milión eur. Po zasadnutí krízového štábu to oznámil premiér Peter Pellegrini.

"V pondelok (9. 12.) hneď ráno na základe nášho rozhodnutia príde na účet mesta Prešov prvý jeden milión eur, z ktorého mesto bude môcť sanovať všetky potrebné záležitosti. Zajtra (v sobotu 7. 12., pozn. TASR) urobím rozhodnutie o pridelení týchto prostriedkov z rezervy predsedu vlády. Už som telefonoval s ministerstvom financií, aby peniaze naozaj v pondelok na účte mesta Prešov boli. Mesto nemá rezervné fondy, ktoré môže použiť. Peniaze budú použité primárne na zastabilizovanie budovy do toho momentu, kým sa nerozhodne o jej definitívnom konci alebo oprave," uviedol Pellegrini.

Podľa jeho slov primátorka Prešova Andrea Turčanová bude môcť z týchto peňazí sanovať aj primárne finančné potreby rodín, ktoré sa budú sa musieť vyrovnať so stratou svojho majetku.

"Zatiaľ nápor na pomoc nie je veľký, ale zdá sa nám, že je to skôr spôsobené tým, že ľudia ešte v šoku odišli k svojim rodinám a blízkym, domnievajúc sa, že zajtra sa budú môcť v pokoji vrátiť do svojich bytov. Žiaľ, pravdepodobne to nebude možné a do bytovky ešte dlhý čas nebude môcť nikto vstúpiť. Aj samotným hasičom zajtra na prehľadávanie niektorých častí bude musieť dať povolenie statik," povedal Pellegrini a upozornil, že na zbierku po výbuchu zriadilo účet jedine mesto Prešov, ktoré je uvedené na jeho webstránke.

Ako uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ubytovanie, ktoré zabezpečilo mesto, využili zatiaľ iba štyria ľudia. Vyzvala tiež ľudí, ktorí bývajú v evakuovaných bytoch, aby sa v sobotu (7.12.), ideálne o 9.00 h hodine, dostavili do budovy Základnej školy na ulici Prostějovskej, kde im budú poskytnuté ďalšie informácie.

Celkovo bolo následkom výbuchu zranených 39 ľudí. "Zo všetkých privezených pacientov deväť bolo ošetrených v nemocnici v Prešove. Štyria sú hospitalizovaní, sú to veľmi ľahké poranenia a nie sú v ohrození života. Je to jeden muž, jedna žena a jedna matka s dieťaťom," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Podľa ministra obrany Petra Gajdoša Ozbrojené sily SR sú pripravené pomôcť nielen profesionálnymi vojakmi a ťažkou bojovou technikou, ale v prípade vhodných poveternostných podmienok aj bojovými vrtuľníkmi na riešenie krízovej situácie. "Či to už obhliadky, zlezenia do ruín a, samozrejme, čo bude potrebné v rámci krízového štábu, ktorý má zasadnúť zajtra. Sme pripravení poskytnúť všetky sily a prostriedky," povedal Gajdoš.

Plyn mal vybuchnúť v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu. Okrem zatiaľ piatich potvrdených obetí si výbuch vyžiadal ošetrenie 39 osôb.

20:22
Brífing z krízového štábu v Prešove


20:16
Za obete piatkovej tragédie v Prešove sa modlí aj košický arcibiskup Bernard Bober. V sobotu 7. decembra o 18.00 h odslúži za ľudí, ktorí pri výbuchu plynu v bytovom dome zahynuli, svätú omšu v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove. TASR o tom informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian.

"Pripájam sa k vyjadreniam sústrasti všetkým, ktorých sa toto nešťastie dotklo. Prosím v modlitbe za zosnulých a vyprosujem útechu pozostalým," uviedol Bober. Zraneným želá čo najrýchlejšie zotavenie a uzdravenie.

Košický arcibiskup poznamenal, že ďakuje záchranárom a všetkým, ktorí pri tejto tragédii pomáhali. Podotkol, že ľudia by sa mali zjednotiť nielen pri Eucharistii, ale aj v prejavoch pomoci a solidarity.

19:55
RTVS v sobotu (7. 12.) odvysiela Mimoriadne správy RTVS, ktoré sa budú venovať piatkovej tragédii v Prešove. Ako TASR informovala hovorkyňa Erika Rusnáková, na pláne sú po priamom prenose Dňa nádejí okolo 12.20 h.

Na snímke krízové centrum na ZŠ Mukačevská zriadené pre ľudí, ktorých zasiahol výbuch a následný požiar obytného 12 podlažného domu v Prešove 6. decembra 2019. Požiar mal vzniknúť po výbuchu horných poschodí 12 podlažnej bytovky pred 12.15 h. Polícia zatiaľ potvrdila päť obetí. Na mieste zasahujú všetky záchranárske zložky.
Foto: TASR František Iván


Spravodajský štáb priamo z miesta nešťastia prinesie aktuálne informácie o záchranných prácach a pomoci postihnutým obyvateľom. "Sprostredkuje tiež vyjadrenia najvyšších ústavných činiteľov, vedenia mesta, krízového štábu a všetkých zainteresovaných zložiek," priblížila Rusnáková.

19:50
Polícia varuje pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku. Upozorňuje na to, že po sociálnych sieťach sa šíria čísla "zaručene" transparentných účtov.

Mesto Prešov zverejnilo číslo transparentného účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť. Číslo je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Oficiálnu zbierku podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zriadená je aj linka krízového centra 051 3100 101. Linka je určená pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici, ktorý si zatiaľ vyžiadal päť obetí.

19:43

Materiálna pomoc, ktorú priniesli ľudia

Na snímke materiálna pomoc, ktorú priniesli ľudia do krízového centra na ZŠ Mukačevská pre ľudí, ktorých zasiahol výbuch a následný požiar obytného 12 podlažného domu v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


19:35
Polícia začala v súvislosti s piatkovým výbuchom plynu v Prešove trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik.

K výbuchu v jednom z 12. poschodových panelákov na Mukačevskej ulici v Prešove došlo podľa jeho slov pár minút po 12.00 h za doposiaľ presne nezistených okolností.

"Išlo o rozsiahly výbuch, ktorý poškodil celý panelák, okolité domy i autá. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Zasiahnutý panelák je neobývateľný, ľudia boli evakuovaní. Prípad vyšetruje krajský vyšetrovateľ, ktorý v prípade začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Počet ľudí, ktorých táto udalosť ovplyvnila, zasiahla či sa ich priamo dotkla, zatiaľ nie je presne známy," uviedol Pavlik. Ako povedal, udalosť negatívne ovplyvnila aj situáciu v prešovskej doprave.

"Polícia dopravu riadi, aby všetky záchranné zložky mali voľný prístup na miesto nešťastia. Zasahujúce zložky sú neustále na mieste nešťastia a v maximálne možnej miere sa snažia eliminovať negatívne dôsledky tejto tragédie," skonštatoval Pavlik s tým, že polícia zabezpečuje miesto udalosti vrátane širšieho okolia s cieľom ochrany života, zdravia a ochrany majetku občanov.

19:32

Pravoslávny arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav vyslovil úprimnú sústrasť pozostalým po výbuchu v bytovom dome v Prešove. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove.

Na snímke ľudia prinášajú materiálnu pomoc do krízového centra na ZŠ Mukačevská pre ľudí, ktorých zasiahol výbuch a následný požiar obytného 12 podlažného domu v Prešove 6. decembra 2019. Požiar mal vzniknúť po výbuchu horných poschodí 12 podlažnej bytovky pred 12.15 h. Polícia zatiaľ potvrdila päť obetí a 40 bolo zranených. Na mieste zasahujú všetky záchranárske zložky.
Foto: TASR František Iván


"Vo svojich modlitbách prosím Boha, aby prijal duše zosnulých, utešil žiaľ pozostalých a daroval skoré uzdravenie zraneným," poznamenal. Zároveň vyjadril nádej, že nielen svetskí a cirkevní predstavitelia mesta Prešov, ale i všetci jeho obyvatelia v rámci svojich možností poskytnú pomoc tým, ktorých sa piatková nešťastná udalosť dotkla.

Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu. Okrem zatiaľ piatich potvrdených obetí si výbuch vyžiadal ošetrenie 39 osôb.

19:13
Horiaci obytný dom v Prešove po výbuchu



19:00

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ponúkla pomoc rodinám postihnutým nešťastím v Prešove. Okrem toho tiež podporila oficiálnu zbierku sumou 5000 eur. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Po konzultáciách s prezidentskou kanceláriou a po overení jej možností som ponúkla rodinám, ktoré pri nešťastí v Prešove prišli o strechu nad hlavou, pomoc. Niekoľko rodín môže bývať cez vianočné sviatky, a podľa vlastnej potreby aj dlhšie, v ubytovacom zariadení prezidentskej kancelárie v Tatranskej Javorine," poznamenala prezidentka. Oceňuje vlnu solidarity, ktorá ukázala, že sa Slováci v ťažkých chvíľach vedia zomknúť a pomôcť si navzájom. Ako dodala, po telefonáte s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou a s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) víta iniciatívu, aby vláda vyčlenila ďalšie finančné prostriedky do rozpočtu mesta.

Prezidentka uviedla, že ju zarmútila správa o tragédii v Prešove. "Myšlienkami som so všetkými, ktorí sa teraz budú musieť vyrovnať s jej následkami a stratou najbližších. Pozostalým vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť," uviedla prezidentka. Verí, že všetci, ktorí to potrebujú, dostanú adekvátnu pomoc. Poďakovala sa hasičom a ďalším záchranným zložkám za úsilie, ktoré venujú zraneným a tomu, aby predišli ohrozeniu ďalších životov, zdravia aj majetku ľudí.

18:41
Na snímke záchranárske zložky pri zásahu v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019. Požiar mal vzniknúť po výbuchu horných poschodí 12 podlažnej bytovky pred 12.15 h. Polícia zatiaľ potvrdila päť obetí. Na mieste zasahujú všetky záchranárske zložky.
Foto: TASR František Iván


18:29
Na snímke zľava minister obrany SR Peter Gajdoš, premiér SR Peter Pellegrini a ministerka vnútra SR Denisa Saková na mieste výbuchu a následného požiaru bytového domu v Prešove 6. decembra 2019. Požiar mal vzniknúť po výbuchu horných poschodí 12 podlažnej bytovky pred 12.15 h. Polícia zatiaľ potvrdila päť obetí. Na mieste zasahujú všetky záchranárske zložky.
Foto: TASR František Iván


Počet obetí piatkového výbuchu v jednej z prešovských bytoviek nemusí byť konečný. Podľa premiéra Petra Pellegriniho počet nie je možné povedať, keďže na viacerých poschodiach ešte stále horí a hasiči sa tam nemôžu dostať. Pripustil, že počet obetí, ktorých je aktuálne päť, sa môže zvýšiť.



"Obrovským problémom je skolabované schodisko v celom paneláku. Hasiči nemajú inú cestu, iba zvonku sa dostať do bytov, a preto, žiaľ, dnes nemôže nikto z nás v túto hodinu a chvíľu povedať konečné číslo tých, ktorí mohli prísť o život pri tejto veľkej tragédii," povedal na mieste výbuchu Pellegrini. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. Podľa jeho slov ide o jedno z najväčších nešťastí takéhoto typu za posledné desaťročia.

Okrem zatiaľ piatich potvrdených obetí si výbuch vyžiadal ošetrenie 39 osôb. Deväť z nich transportovali záchranári do prešovskej nemocnice, štyroch následne hospitalizovali, priblížila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Ani jeden nie je v ohrození života," doplnila.

Premiér sa spolu s viacerými ministrami zúčastní na zasadnutí krízového štábu o 19.00 h. Deklaroval, že vláda pomôže mestu Prešov a dotknutým ľuďom. Na mieste stále zasahujú všetky bezpečnostné a záchranné zložky aj armáda. Svoje domovy museli opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

Ministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že na mieste tragédie bolo viac ako 50 kusov záchrannej a hasičskej a záchrannej techniky, v akcii bolo aj viac ako 100 policajtov. Ako priblížila, išlo o ťažký a komplikovaný zásah. Podľa jej slov bolo hasičom znemožnené dostať sa k jednotlivým bytom pre zrútenie schodiska. Problémy mali aj s vysúvaním plošiny. Šéfka rezortu vnútra ozrejmila, že príčinou tragédie by mal byť pravdepodobne výbuch plynu na 9. poschodí. Očakáva sa, že likvidačné práce po výbuchu budú pokračovať do ranných hodín.



Po výbuchu pomáha aj armáda, podľa ministra obrany Petra Gajdoša vie pomôcť s ubytovaním pre desiatky ľudí. Profesionálni vojaci aj vojenskí policajti budú okrem toho spolu s policajtmi strážiť opustené domy v okolí výbuchu. "Na základe skúseností, ktoré máme z takýchto krízových situácií, sú tu aj piati príslušníci duchovnej služby a štyria profesionálni vojaci z psychologickej služby," uviedol Gajdoš. Ministerstvo tiež podľa jeho slov na budúci týždeň zorganizuje zbierku potrebných vecí.

Niekoľko ohnísk v zasiahnutom objekte sa už hasičom podľa Prezídia Hasičského a záchranného zboru podarilo dostať pod kontrolu, ostatné stále lokalizujú. "K úplnému zhoreniu priestorov došlo na najvyšších štyroch podlažiach. Hasebné práce pokračujú z exteriéru z výškovej techniky, ktorú hasiči pravidelne presúvajú," napísali hasiči na sociálnej sieti.

Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu.

Ľuďom zasiahnutým tragédiou pomáha aj verejnosť.

18:22
Likvidačné práce po výbuchu v bytovom dome v Prešove budú pokračovať do ranných hodín. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková na sociálnej sieti.

"Na mieste tragickej udalosti momentálne pokračujú likvidačné práce pomocou výškovej techniky. Na mieste zasahovalo 83 profesionálnych a 26 dobrovoľných hasičov, záchranná zdravotná služba, polícia, ozbrojené sily a mestská polícia," uviedla šéfka rezortu vnútra. Na území mesta bol zriadený aj krízový štáb, ktorý rieši potreby poskytnutia náhradného ubytovania, stravovania a logistického zabezpečenia.

Snímka z miesta nešťastia.
Foto: Facebook Prezídium Hasičského a záchranného zboru


"Na miestach určených na sústredenie obyvateľov postihnutých touto tragickou udalosťou pomáhajú aj psychológovia Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Ozbrojených síl SR," dodala Saková.



18:14
Pomoc v podobe ubytovania v Košiciach pre rodiny a ľudí, ktorých zasiahol výbuch plynu v prešovskej bytovke, ponúkol košický primátor Jaroslav Polaček prešovskej primátorke Andrei Turčanovej. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. "Na znak spolupatričnosti sme si obete tohto nešťastia uctili na vianočných trhoch na Hlavnej minútou ticha. Symbolicky zhasla aj výzdoba na vianočnom stromčeku. Opäť sa rozsvieti až zajtra ráno," napísal Polaček.

Hasiči pokračujú v hasiacich prácach po výbuchu plynu v jednej z prešovských bytoviek pomocou výškovej techniky. Na miesto už dorazil aj premiér Peter Pellegrini. Jeho brífing sa očakáva okolo 18.30 h po tom, ako sa zúčastní na zasadnutí krízového štábu.

18:00


17:38
POLÍCIA NAŽIVO: Na mieste je aj premiér P. Pellegrini a ministerka vnútra D. Saková




17:27

Hasiči pokračujú v hasiacich prácach po výbuchu plynu v jednej z prešovských bytoviek pomocou výškovej techniky. "Všetky byty do ôsmeho poschodia boli prehľadané bez nálezu ďalších osôb," informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti. Do Prešova už dorazil premiér Peter Pellegrini.

Na mieste sa pre prípad potreby nachádza aj tím MUSAR na vyhľadávanie osôb zo závalov. Plánuje sa tiež prehľadávanie okolitých bytových domov, ktoré mohla zasiahnuť tlaková vlna a momentálne sú bez prívodu elektriny a plynu.

Hasiči môžu s ohňom bojovať už len z vonkajších priestorov. Statici označili vrchné tri poschodia za nestabilné.

Mesto pre dotknutých obyvateľov zabezpečilo náhradné bývanie v internátoch a v okolitých voľných kapacitách miestnych penziónov a hotelov. Polícia zase informovala o tom, že pre vlastníkov zničených bytov a ďalšie obete tragédie poskytuje 200 lôžok v policajnej škole a ubytovni na Popradskej ulici v Košiciach.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Číslo transparentného účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019.

17:24
Trosky pri horiacom bytovom dome

Na snímke trosky pri horiacom bytovom dome počas zásahu záchranárskych zložiek v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


17:15
Oficiálna stránka mesta Prešov na sociálnej sieti informuje: V sobotu od 8:00 hod. bude zriadené Centrum sociálneho zabezpečenia v priestoroch ZŠ Prostějovská. Pracovníci úradu práce budú s ľuďmi spisovať žiadosti na materiálnu a hmotnú pomoc.

16:58


16:56
Na snímke okolie horiaceho bytového domu počas zásahu záchranárskych zložiek v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


16:52


16:42
Záchranné zložky pracujú na mieste nešťastia aj po zotmení.
Na snímke hasiči zasahujú v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


16:40
Na snímke hasiči zasahujú v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


16:33


16:18
Bytový dom v Prešove, v ktorom vybuchol plyn, spadnúť nemôže. Dôvodom sú železobetónové panely, z ktorých je bytovka postavená. Myslí si to odborník na panelové konštrukcie zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity Andrej Bartók.

"Podľa mňa to spadnúť nemôže, lebo tie paneláky sú takzvané krabicové konštrukcie. Panely sú tam kolmo na seba a je ich tam veľa na sebe," vysvetlil pre TASR Bartók. Dodal, že budova je i pomerne vysoká, aj keď účinky požiaru znižujú pevnosť betónu, neovplyvní to podlažia, ktoré sa nachádzajú pod miestom výbuchu.


Na snímke horiaci bytový dom v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


Na jednej strane sú podľa neho panelové steny výhodou, lebo sa celá budova nezrúti. Na strane druhej, keby bola aspoň jedna stena murovaná, stenu by vystrelilo pri výbuchu von. "Nemalo by to taký dosah ako teraz. Keď je kotolňa v byte, tak jedna stena musí byť výbuchová, že keď vybuchne kotol, tak stena vyletí von a nenarobí to takú škodu," poznamenal.

Keď bytovka dohorí, bude sa musieť spraviť jej diagnostika, rekonštrukcia alebo odstránenie horných poschodí. Statiku by to od poschodia nižšie nemalo ovplyvniť, uviedol odborník. Podotkol tiež, že do nových bytoviek sa už plyn z bezpečnostných dôvodov nezavádza.

16:10
Úprimnú sústrasť rodinám a príbuzným obetí výbuchu plynu v prešovskom bytovom dome vyjadrila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

"Hlbokú a úprimnú sústrasť vyjadrujem rodinám a príbuzným obetí dnešného výbuchu obytného domu v Prešove. Som v kontakte s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby, ako aj s vedením nemocníc. Počet obetí je, žiaľ, aktuálne päť, čo mi je nesmierne ľúto," uviedla na sociálnej sieti Kalavská, ktorá vyrazila na miesto udalosti.

Do Prešova mieri aj ministerka vnútra Denisa Saková. Podľa svojich slov je od vzniku udalosti v kontakte s prezidentom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavlom Nerečom, ktorý ju informuje o dianí a situácii na mieste.

Dodala, že záchranné zložky prehľadávajú a hasia byty. "Situácia je o to komplikovanejšia, že po výbuchu došlo k zrúteniu schodiska a hasiči musia vstupovať do budovy pomocou výškovej techniky zo šiesteho poschodia. Na mieste sú aj psychológovia HaZZ a Červeného kríža," priblížila Saková.

16:07


15:58
V súvislosti s výbuchom plynu, ku ktorému došlo v piatok napoludnie v Prešove, ošetrili v tamojšej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana deväť pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

"Z nich sú zatiaľ dvaja pacienti hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie s poraneniami hrudníka, hlavy a členka. Nikto nie je v ohrození života. Jedno dieťa s matkou je hospitalizované na oddelení pediatrie. Rovnako nie je v ohrození života," uviedla Cenková.

Na snímke horiaci bytový dom v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


Pre pacientov, ktorým bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a prišli o strechu nad hlavou, nemocnica pripravila zhromaždisko v priestoroch Chirurgického monobloku FNsP Prešov.

"Sú tam prítomní naši psychológovia a zdravotnícki pracovníci, ktorí sú pripravení pomôcť. Pacienti čakajú na transport a následne budú umiestnení v priestoroch Slovenského červeného kríža," dodala Cenková.

15:52
Gréckokatolícky prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak bude v sobotu 7. decembra sláviť v bazilike minor v Ľutine svätú liturgiu za obete piatkového nešťastia v Prešove. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove Michal Pavlišinovič.

Babjak vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým, pričom v modlitbách pamätá na zomrelých a modlí sa aj za skoré uzdravenie zranených. "Keďže sa vraciam zo zahraničia do Prešova, so všetkými, ktorých sa táto udalosť dotkla, som zjednotený v modlitbách a na miesto nešťastia som vyslal kňazov z miestnej farnosti, aby boli všetkým k dispozícii," reagoval na tragédiu.

15:48
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila hlbokú sústrasť pozostalým pri výbuchu plynu v prešovskom bytovom dome. Na sociálnej sieti sa tiež poďakovala hasičom a všetkým záchranným zložkám.

Na snímke horiaci bytový dom v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR - František Iván


"Veľmi ma zarmútila dnešná správa o tragédii v Prešove. Myšlienkami som so všetkými, ktorí sa teraz budú musieť vyrovnať s jej následkami a stratou najbližších," napísala prezidentka.

Podľa svojich slov verí, že všetci, ktorí to potrebujú, dostanú adekvátnu pomoc. "Ďakujem hasičom a ďalším záchranným zložkám za úsilie, ktoré venujú zraneným a tomu, aby predišli ohrozeniu ďalších životov, zdravia aj majetku ľudí," doplnila.


15:46
Na mieste výbuchu bytového domu v Prešove pomáhajú aj príslušníci 2. mechanizovanej brigády v Prešove. Ozbrojené sily SR vyčlenili na zásah aj šesť vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a jeden vrtuľník leteckej a záchrannej a pátracej služby z Vrtuľníkového krídla Prešov. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

"K dispozícii je tiež ubytovanie pre 55 osôb na ubytovni v Prešove a 80 poľných lôžok v telocvični. Pripravené sú aj lôžka vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Všetky ďalšie požiadavky záchranných zložiek sú operatívne a promptne riešené," povedala Capáková.

Na miesto nešťastia smerujú minister obrany Peter Gajdoš a podpredseda krízového štábu Ján Hoľko. “Garantujem, že naši vojaci sú pripravení pomôcť s čímkoľvek, čo bude potrebné, či už poskytnutím ďalšej techniky, alebo ľudí, vrátane psychologickej pomoci, či prípadne aj duchovnej služby,” povedal minister Gajdoš. Zároveň vyjadril rodinám pozostalých úprimnú sústrasť a vyjadril poľutovanie nad tragédiou.

15:42
Politici vyjadrili spolupatričnosť všetkým, ktorí sú zasiahnutí výbuchom v bytovom dome v Prešove. Rodinám pozostalých prajú úprimnú sústrasť. Viacerí z nich sa vyjadrili na sociálnej sieti.

"Rodinám, ktoré prišli o svojich blízkych, domov, ale aj zasahujúcim záchranným zložkám prajeme veľa sily v tejto ťažkej situácii," uviedol na sociálnej sieti vládny Most-Híd.

Udalosť považuje za strašnú aj poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha. "Nemám slov. Držme palce záchranárom. (...) Sme s tebou, Prešov," uviedol.

Na snímke hasiči zasahujú v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR - František Iván


K nešťastiu sa vyjadril aj exprezident a predseda neparlamentnej strany Za ľudí Andrej Kiska. "Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým a požiadať vládu, aby v maximálnej miere pomohla všetkým, ktorých výbuch akokoľvek zasiahol," napísal.

Spolupatričnosť rodinám z bytového domu vyjadril aj predseda Sme rodina Boris Kollár. "Tu sa musí zomknúť nielen mesto Prešov, ale celý národ. Úprimnú sústrasť rodinám pozostalých," napísal.

"Situácia v Prešove je skľučujúca. Veľmi na vás všetkých myslíme a prajeme veľa síl a odvahy," reagovala na sociálnej sieti europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

V myšlienkach so všetkými, ktorých sa tragédia dotkla, je aj hnutie OĽaNO.

Úprimnú sústrasť pozostalým rodinám a veľa síl všetkým záchranným zložkám prostredníctvom sociálnej siete zaželala aj členka neparlamentnej Demokratickej strany Natália Blahová. "Je mi to veľmi ľúto," dodala.

Aj ĽSNS vyjadrila hlbokú sústrasť rodinám obetí tragédie. "Sme s každým, koho sa táto udalosť akokoľvek dotkla," povedal hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica.

15:38



15:37

Výbuch plynu v prešovskej bytovke si doteraz vyžiadal päť obetí a viac ako 40 zranených. "Väčšina utrpela ľahké poranenia," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Najmenej šesť pacientov podľa jej slov previezli do nemocnice v Prešove. "Je medzi nimi aj dieťa. Všetci transportovaní pacienti boli pri vedomí a v stabilizovanom stave. Utrpeli zranenia úrazového charakteru," priblížila Krčová.

Zasahujúci hasiči už pomocou výškovej techniky evakuovali všetky osoby, ktoré dokázali vizuálne identifikovať. "Budova je od šiesteho poschodia vyššie celá v plameňoch. Tri najvrchnejšie poschodia sú úplne vyhorené, pričom došlo k úplnému otvoreniu strechy," informuje o tom na sociálnej sieti Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Keďže výbuch plynu spôsobil úplný kolaps vnútorného schodiska objektu, nie je možný vstup do budovy zvnútra. "Pomocou výškovej techniky sa hasiči dostali na šieste poschodie a snažia sa uhasiť prístupné byty. Postupne budú pokračovať aj na vyššie poschodia," ozrejmilo prezídium.

15:32
V blízkosti prešovskej bytovky, v ktorej vybuchol plyn, vzniká centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. O jeho zriadení rozhodol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

"Už v týchto chvíľach sú na mieste tragédie terénni sociálni pracovníci aj zamestnanci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorí sú pripravení v prípade potreby umiestniť deti do centier pre deti a rodiny," informovala o tom hovorkyňa rezortu Veronika Husárová.

K dispozícii budú podľa jej slov na mieste aj psychológovia, zamestnanci Sociálnej poisťovne a úradu práce, ktorí budú operatívne riešiť situáciu obyvateľov poškodenej bytovky. Vedením centra poveril minister riaditeľa odboru krízového manažmentu a bezpečnosti ministerstva Jána Hudáka.

"Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vyjadruje rodinám obetí nešťastia úprimnú sústrasť a je pripravený im v týchto ťažkých chvíľach pomôcť," doplnila Husárová.

15:28
Na snímke horiaci bytový dom v Prešove 6. decembra 2019.
Foto: TASR František Iván


15:25
Sanitka odchádza z miesta po výbuchu a požiari bytového domu 6. decembra 2019 v Prešove.
Foto: TASR František Iván



15:23
Na streche paneláku by sa už nemali nachádzať ďalšie osoby, uviedla ministerka vnútra Denisa Saková.

15:22
Trosky po výbuchu plynu sú rozmetané v okolí miesta nehody.

15:16
"V prvom rade sa snažíme evakuovať ľudí, ktorí sú ešte stále v bytovke a takisto v okolitých poškodených bytovkách. Zabezpečujeme pre nich poradenskú službu, samozrejme, v akcii sú pripravení hasiči, záchranári. Zabezpečili sme aj náhradné ubytovanie na internátoch a v okolitých voľných kapacitách miestnych penziónov a hotelov," povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová.

15:14

V súvislosti s výbuchom plynu, ku ktorému došlo v piatok napoludnie v Prešove, ošetrili v tamojšej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana šesť pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

"Z nich sú zatiaľ dvaja pacienti hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie s poraneniami hrudníka, hlavy a členka. Nikto nie je v ohrození života. Jedno dieťa s matkou je hospitalizované na oddelení pediatrie. Rovnako nie je v ohrození života," uviedla Cenková.

Pre pacientov, ktorým bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a prišli o strechu nad hlavou, nemocnica pripravila zhromaždisko v priestoroch Chirurgického monobloku FNsP Prešov.

"Sú tam prítomní naši psychológovia a zdravotnícki pracovníci, ktorí sú pripravení pomôcť. Pacienti čakajú na transport a následne budú umiestnení v priestoroch Slovenského červeného kríža," dodala Cenková.

15:09


15:08
Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR informuje, že nešťastie si zatiaľ vyžiadalo viac ako 40 zranených, z ktorých už bolo najmenej 5 prevezených do nemocnice v Prešove.

15:02
Počet obetí výbuch plynu v prešovskej bytovke stúpol na päť. Informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti.

15:00
Viceprezident Hasičského a záchranného zboru monitoruje situáciu na bytovke z vrtuľníka, informovala ministerka vnútra Denisa Saková.

14:58
Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s výbuchom plynu v prešovskom paneláku požiadal o pomoc ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), armáda je na ceste na miesto nešťastia, aby zabránila ďalším obetiam. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník.

"S hrôzou sledujem tragédiu, ktorá sa stala v Prešove. Poprosil som o pomoc pána ministra obrany Gajdoša. Armáda je už na ceste, aby pomohla zabrániť ďalším obetiam. Modlím sa za všetkých, ktorých toto nešťastie postihlo," uviedol Danko.

Na miesto smeruje aj minister obrany. "Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť všetky potrebné sily, prostriedky a techniku na pomoc obyvateľom v Prešove," povedala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Podľa jej slov už v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom a ďalšími záchranárskymi zložkami koordinujú požiadavky.


14:51
Výbuch v bytovom dome v Prešove si doteraz vyžiadal štyroch mŕtvych a väčšie množstvo zranených. „Ich presný počet nevieme určiť, pretože pribúdajú,“ informovala ďalej hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. Polícia a hasiči zatiaľ informujú o troch obetiach.

Pri udalosti zasahujú hasiči z hasičských staníc v Prešove, Sabinove, Košiciach, Levoči, Bardejove, Lipanoch, Hanušovciach nad Topľou, zo záchranných brigád HaZZ v Žiline a v Humennom a dobrovoľní hasiči z obcí Abramovce, Kokošovce a Ľubotice.

Hasiči momentálne zasahujú pri požiari bytového domu 6. decembra 2019 v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu.
Foto: TASR František Iván


Pomôcť pri likvidácii následkov havárie v bytovom dome v Prešove smerujú aj banskí záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. "Siedmi záchranári, ktorí smerujú do Prešova, sú odborne školení, dokážu vykonávať špeciálne práce v nedýchateľnom a zdraviu škodlivom prostredí. V pohotovostnej službe ich operatívne nahradili ich kolegovia banskí záchranári, ktorí budú pripravení zasiahnuť v prípade mimoriadnej udalosti v podzemí," ozrejmila hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková. Na pomoc je pripravená aj armáda.

Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu. Na miesto smeruje premiér Peter Pellegrini a viacero ministrov.

14:48
Aktuálne fotografie, ktoré polícia zverejnila na sociálnu sieť.


14:47
Milan Krajniak z hnutia Sme rodina sa taktiež pridáva k podpore: "Je mi to ľúto, je to veľká tragédia. Ďakujem hasičom a záchranárom, že robia čo môžu, aby zachránili čo najviac ľudí."

14:39
Na tragédiu reaguje aj poslankyňa Veronika Remišová: "V Prešove bojujú záchranári, hasiči a polícia za záchranu životov pri tomto veľkom nešťastí. Sme s nimi a myslíme na nich!".

14:32
Polícia vyzýva vodičov, aby zvolili inú trasu a nebránili zasahujúcim zložkám na mieste požiaru bytovky v Prešove. Zároveň policajti prosia Prešovčanov, ktorí bývajú v blízkosti Mukačevskej ulice, aby rešpektovali pokyny zasahujúcich policajtov. Prešovská polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

14:28
Ako uvádza polícia na sociálnej sieti: "Obyvatelia sú evakuovaní do škôl v blízkom okolí. Na príjem evakuovaných sa pripravuje aj budova Červeného kríža."

14:24
Výbuch v bytovom dome v Prešove si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a väčšie množstvo zranených. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

14:22
Podľa medializovaných informácii si nešťastie vyžiadalo tri obete a viacero zranených



14:20
Najnovšie fotografie z miesta nešťastia

Hasiči momentálne zasahujú pri požiari bytového domu 6. decembra 2019 v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu.
Foto: TASR - František Iván


Hasiči momentálne zasahujú pri požiari bytového domu 6. decembra 2019 v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu. Ako TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) 25 hasičov bolo vyslaných na Mukačevskú ulicu do Prešova, kde došlo k výbuchu plynu. "Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h.
Foto: TASR - František Iván


14:07

Autentické video, ktoré zachytáva panelák v plameňoch


13:55
Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť všetky potrebné sily, prostriedky a techniku na pomoc obyvateľom v Prešove. Aktuálne v súčinnosti s hasičským a záchranným zborom a ďalšími záchranárskymi zložkami koordinujú požiadavky. Na miesto smeruje minister obrany SR Peter Gajdoš.


13:53
"Hrozné správy z Prešova. Sme v myšlienkach so všetkými, ktorých sa táto tragédia dotkla," napísalo na sociálnej sieti OĽaNO.

13:50
"Modlime sa za všetkých, ktorých zasiahlo toto hrozné nešťastie. Dúfam, že nenastanú ešte ďalšie škody," napísal na sociálnej sieti europoslanec Ivan Štefanec.

13:42
Mesto Prešov informuje, že rodiny, ktoré sú postihnuté touto tragédiou, majú volajte linku 051/3100 101, na ktorej im budú poskytnuté ďalšie informácie.

13:40
Na miesto udalosti smeruje premiér Peter Pellegrini. Spolu s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou a ministerkou zdravotníctva SR Andreou Kalavskou navštívia zasiahnutú lokalitu a oboznámia sa s priebehom záchranných prác. Zároveň sa stretnú s vedením mesta a krízovým štábom, aby vláda mohla prijať okamžité opatrenia na pomoc postihnutým obyvateľom.

Požiar bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu.
Foto: KR PZ SR v Prešove


13:34
Primátorka mesta Prešov vyhlásila dnes od 12:35 na území mesta Prešov mimoriadnu situáciu. Aktuálne prebiehajú záchranné práce. Zástupcovia Mestského úradu sú momentálne na mieste a v krátkom čase zasadne krízový štáb.

13:35
Svedkovia na mieste potvrdili, že niekoľko obyvateľov bytovky by sa malo nachádzať na streche budovy. Na miesto smeruje MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí) tím zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline na vyhľadávanie osôb zo závalov, ťažká technika zo Záchranných brigád HaZZ v Humennom a Žiline a štábne vozidlo HaZZ z Košíc.

13:33
Z bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove, v ktorej vybuchol plyn, vypadla najmenej jedna osoba z balkóna. Niekoľko osôb by sa podľa svedkov malo nachádzať aj na streche. Informujú o tom polícia a hasiči na sociálnej sieti.

13.31
"Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Podľa ohlasovateľa udalosti by sa na mieste mali nachádzať aj obete, avšak zasahujúci hasiči túto informáciu zatiaľ nepotvrdili," povedala Farkasová. Podľa predbežných informácií malo k výbuchu plynu dôjsť medzi 9. a 12. poschodím, pričom je zrútená konštrukcia schodiska a hrozí celkový kolaps budovy.

13:30
"Na miesto sme vyslali až šesť posádok záchrannej zdravotnej služby, aby pomohli zraneným. Zatiaľ nemáme úplné informácie o ich počte či prípadných obetiach," uviedla pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

13:29


13:28
❗️NEPRIBLIŽUJTE SA K PANELÁKU, MÔŽU NASTAŤ ĎALŠIE VÝBUCHY.❗️ Varújú policajti na sociálnej sieti.

13:27
Zábery z miesta výbuchu plynu.
Požiar bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu.
Foto: KR PZ SR v Prešove


Požiar bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu.
Foto: KR PZ SR v Prešove


13:26
" S ľútosťou môžeme potvrdiť, že najmenej jedna osoba spadla z balkóna," informuje polícia na socálnej sieti.

13:15
Polícia upozorňuje, že hrozí zrútenie budovy.

13:00
Na miesto zasahujú hasiči z Prešova, Sabinova, Košíc, Levoče a Bardejova a tiež evakuačný autobus HaZZ.

Hasiči momentálne zasahujú pri požiari bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu. Ako TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) 25 hasičov bolo vyslaných na Mukačevskú ulicu do Prešova, kde došlo k výbuchu plynu.
Foto: TASR - HaZZ


12:50
Ako TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) 25 hasičov bolo vyslaných na Mukačevskú ulicu do Prešova, kde došlo k výbuchu plynu.

"Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Podľa ohlasovateľa udalosti by sa na mieste mali nachádzať aj obete, avšak zasahujúci hasiči túto informáciu zatiaľ nepotvrdili," povedala Farkasová.



12:47
Hasiči momentálne zasahujú pri požiari bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu.





Výberová chronológia prípadov výbuchu plynu v obytných domoch



2. februára 2000 - Výbuchom a následným požiarom vyústila neodborná manipulácia s plynovým sporákom v bratislavskom byte na Ulici Jozefa Hagaru 11. Ťažko sa zranila 77-ročná majiteľka bytu.

27. mája 2000 - Pri výbuchu rodinného domu zahynul v obci Jelka pri Galante 39-ročný muž. Celkovú škodu odhadli na 2,5 milióna korún.

19. novembra 2000 - Šesť zranených ľudí a zdemolovaná letná kuchyňa boli výsledok výbuchu dvojkilogramovej propán-butánovej oceľovej fľaše v obci Sihla blízko Lomu nad Rimavicou, okres Brezno.

5. mája 2002 - Popáleniny rôzneho stupňa utrpeli dvaja starší manželia pri výbuchu propán-butánovej fľaše v rekreačnom dome v Dolných Hámroch v okrese Žarnovica.

7. januára 2003 - Popáleniny druhého a tretieho stupňa utrpel 31-ročný obyvateľ obce Rakovec nad Ondavou v Michalovskom okrese. K zraneniam došlo po výbuchu plynu z neodborne namontovaného plynového horáka.

5. januára 2004 - Dvaja ľudia zostali po silnom výbuchu plynu uväznení v ruinách poschodového rodinného domu, ktorý sa na nich zosypal v Hlbokom v okrese Senica.

20. januára 2005 - Výbuch zemného plynu v kuchyni rodinného domu, ku ktorému došlo v Spišskom Štvrtku v okrese Levoča, si vyžiadal jednu obeť a troch zranených.

7. januára 2006 - V dvojizbovom byte na prvom poschodí v bloku Úsvit na sídlisku Juh v Poprade vybuchol plyn a priestory následne zachvátil požiar. Pri nešťastí prišiel o život majiteľ bytu.

2. februára 2007 - V Krompachoch v okrese Spišská Nová Ves došlo k výbuchu v rodinnom dome, ktorý sa zrútil a začal horieť. Príčinou výbuchu bol unikajúci plyn zo zhrdzavenej prípojky. O život prišla 33-ročná matka Monika Ringošová a jej päťročná dcérka Lenka. Dve rodiny prišli o strechu nad hlavou, zranilo sa aj ďalších 11 ľudí.

24. septembra 2007 - Tlaková nádoba s propán-butánom vybuchla v kuchyni rodinného domu v Matysovej ulici v okrese Stará Ľubovňa. Dve ženy utrpeli popáleniny prvého a druhého stupňa na tvári, rukách a krku.

22. októbra 2007 - V Bratislave na Prievozskej ulici číslo 13 v blízkosti križovatky s Miletičovou ulicou vybuchol v byte plyn. Jedna žena utrpela popáleniny, tlaková vlna vyrazila niekoľko okien na dome. K výbuchu došlo v kuchyni. Výbuch vyhodil priečku v byte.

4. marca 2009 – V obytnom dome v Rožňave došlo k výbuchu plynu. Na mieste boli zranené dve osoby. Mali popáleniny a boli prevezené do rožňavskej nemocnice. Výbuch bol taký silný, že narušil statiku budovy, z ktorej spadla strecha.

10. januára 2012 – Rozsiahly požiar zachvátil po výbuchu propán-butánovej fľaše priestory sociálnej ubytovne na okraji Liptovského Hrádku, v ktorej bývalo približne 50 Rómov. Jeden z nich utrpel ľahšie zranenie.

6. júna 2012 - Výbuch plynu na Krajinskej ceste v druhom bratislavskom obvode si vyžiadal jedného zraneného. K požiaru a poškodeniu plynovej prípojky došlo pri neodbornom zásahu uhlovou brúskou.

13. septembra 2013 – Pri výbuchu plynu v rodinnom dome v Dražkovciach (okres Martin) zahynul 56-ročný muž.

27. mája 2014 - V rodinnom dome v Ludaniciach v okrese Topoľčany vybuchol plyn. Pri výbuchu a následnom požiari boli zranené dve osoby.

8. apríla 2018 – Výbuch a požiar zasiahol v nedeľu bytový dom na Obchodnej ulici v košickej mestskej časti Západ. Pri udalosti jeden človek zomrel, z bytovky evakuovali všetkých obyvateľov, z ktorých štyria mali zdravotné problémy z intoxikácie splodinami horenia.

9. novembra 2018 – Hasiči zasahovali pri požiari v Podbrezovej, kde v bytovom dome došlo k výbuchu plynu. Pri udalosti utrpela jedna osoba popáleniny, ďalšia sa intoxikovala splodinami horenia.

2. apríla 2019 - Bratislavskí hasiči zasahovali na Gorkého ulici v Starom Meste, kde vybuchol plyn. Dôvodom boli pravdepodobne výkopové práce. Záchranári na mieste ošetrili dvoch mužov. Prvý z nich utrpel viaceré poranenia celého tela, druhý zranenie chrbtice.