Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Východoslovenský onkologický ústav má v karanténe 19 zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V súčasnosti je vo VOÚ hospitalizovaný jeden pacient s ochorením COVID-19.

Košice 13. januára (TASR) - Aktuálne 19 zdravotníckych zamestnancov Východoslovenského onkologického ústavu (VOÚ) v Košiciach je v karanténe. Vzhľadom na obmedzený rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti výpadok zamestnancov pre pandémiu nového koronavírusu v súčasnosti nemá zásadný vplyv na jeho prevádzku. Za VOÚ to pre TASR povedal Radoslav Grega.

„Personál pociťuje pandemickú situáciu a jej dosah. Svoje povinnosti za prijatých epidemiologických opatrení zvláda. Nápor je zväčšený, keďže sa vyskytol nový koronavírus u časti personálu,“ povedal s tým, že otorinolaryngologické (ORL) oddelenie bolo z tohto dôvodu na istý čas úplne zatvorené.

„Onkologickí pacienti vnímajú pandemickú situáciu obzvlášť citlivo, s pochopiteľnými obavami,“ doplnil Grega. V súčasnosti je vo VOÚ hospitalizovaný jeden pacient s ochorením COVID-19.

Zásobovanie kyslíkom vo VOÚ je podľa neho zabezpečené bez obmedzení a potreby ústavu sú v tomto smere naplnené. Problém s výrazným poklesom tlaku medicinálneho kyslíka v rozvodnom systéme začala v uplynulých dňoch riešiť Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Podľa nej ide o dôsledok vysokej spotreby kyslíka súvisiaci s nárastom počtu pacientov s ochorením COVID-19. Kyslíková stanica okrem UNLP zásobuje aj VOÚ.