Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výdatné dažde kosenie v Brezne spomaľujú, pomôcť môže nová technika

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ako hovorí riaditeľ mestskej organizácie Lukáš Jeremiáš, presný harmonogram určený nemajú, s kosením začínajú tam, kde je najvyššia tráva.

Brezno 6. júna (TASR) - Napriek plánovaným termínom, pripraveným zamestnancom i technike Technických služieb (TS) Brezno spomalili výdatné dažde kosenie aj v horehronskej metropole. V meste sa venuje koseniu 25 až 30 ľudí, čo je viac než v minulosti a aby sa kosilo rýchlejšie, primátor Tomáš Abel dal pokyn na zakúpenie ďalšej novej techniky.

"Počas dažďov sa kosiť nedá a po nich tráva za týždeň narastie aj po pás. Kosíme minimálne 50 hektárov a väčšinu krovinorezmi. Ročne pokosíme zhruba 300 hektárov. Máme kúpenú novú techniku, avšak aby sme kosili po takých dažďoch rýchlejšie, dal som riaditeľovi TS pokyn na opatrenia, efektívnejšie kosenie a kúpenie ďalšej techniky," informoval brezniansky primátor na sociálnej sieti.

TS kosia po dlhotrvajúcich dažďoch aj cez víkendy. Ako hovorí riaditeľ mestskej organizácie Lukáš Jeremiáš, presný harmonogram určený nemajú, s kosením začínajú tam, kde je najvyššia tráva. Postupne prídu na rad všetky časti v meste.

Podľa neho pri suchách, ktoré sú každým rokom výraznejšie, je vhodnejšie mať vyšší trávnatý porast aj s ohľadom na vegetáciu a živočíchov. "Na druhej strane, udržiavať vysokú trávu je nevhodné. Máme v meste vytypované lokality, kde zostane aspoň časť nepokosená," dodal Jeremiáš.