Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vyhliadková veža na Dukle je po rekonštrukcii opäť dostupná verejnosti

Z pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie na Dukle v okrese Svidník, ktorý sa konal za účasti predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) a ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽaNO). Foto: TASR – Milan Kapusta

Zrekonštruovaná tanková technika opäť realisticky pripomína návštevníkom „Údolia smrti" tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali od 25. do 27. októbra 1944.

Vyšný Komárnik 6. októbra (TASR) – Pri príležitosti 77. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa v stredu za účasti ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) uskutočnilo slávnostné otvorenie Vyhliadkovej veže na Dukle, ktorá sa v uplynulých mesiacoch dočkala zásadnej rekonštrukcie.

Prostriedky na ňu vyhradilo Ministerstvo obrany SR s cieľom podporiť záujem verejnosti a najmä mladých ľudí o vojenskú históriu Slovenska. Ako TASR informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková, obnovili sa aj tanky v „Údolí smrti".

Cieľom rekonštrukcie vyhliadkovej veže bolo podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča zvýšiť jej atraktivitu a tiež dostupnosť a komfort pre návštevníkov.

„V prvej z dvoch plánovaných fáz rekonštrukcie bola realizovaná napríklad výmena starých okenných tabúľ, kompletná rekonštrukcia spodnej expozičnej časti vrátane podlahového vykurovania či úprava odvodňovacieho systému okolo veže. Komplexnou rekonštrukciou prešli tiež bezbariérové vstupy a sociálne zariadenia. Veríme, že návštevníci tieto zmeny ocenia a budú sa za históriou na Duklu radi vracať," povedal.

„V rezorte obrany nám na histórii úprimne záleží, čo potvrdzujeme podporou spravovaných inštitúcií v starostlivosti o jednotlivé exponáty a objekty, akým je aj obľúbená Vyhliadková veža na Dukle. Okrem toho prostredníctvom dotačných mechanizmov podporujeme aj mimovládne organizácie v realizácii zmysluplných projektov naviazaných na históriu SR," uviedol Naď.

Na snímke sprava minister obrany Jaroslav Naď a predseda NR SR Boris Kollár. Dukla, 6. októbra 2021
Foto: TASR – Milan Kapusta


Pri príležitosti Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie v stredu Naď v priestoroch veže ocenil Pamätnou medailou ministra obrany SR in memoriam 32 účastníkov národného boja za oslobodenie, ktorí sa významným spôsobom podieľali na boji proti fašizmu.

Ocenenie odovzdal minister aj VHÚ Bratislava ako poďakovanie za jeho početné aktivity vo vedecko-výskumnej a archívnej oblasti vojenskej histórie, za zabezpečovanie starostlivosti o národné kultúrne pamiatky, pamätníky a vojnové hroby, za vojenské vzdelávanie a výchovu spojenú s rozvojom vojenských tradícií. Pamätné medaily si prevzali aj dvaja profesionálni vojaci a dvaja zamestnanci VHÚ.

Medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná v takzvanom Údolí smrti sa následne uskutočnilo symbolické odovzdanie historických exponátov – tankov T-34/85 zapožičaných VHÚ, ktoré pod odbornou gesciou a v spolupráci s VHÚ zrekonštruovalo Občianske združenie - Združenie mikroregiónu „Údolie smrti". Projekt podporil rezort obrany v rámci svojej dotačnej schémy.

Zrekonštruovaná tanková technika tak opäť realisticky pripomína návštevníkom „Údolia smrti" tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali od 25. do 27. októbra 1944.