Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vynovená košická železničná stanica bude zároveň nákupným centrom

Rekonštrukcia košickej železničnej stanice. Foto: TASR/František Iván

Cestujúci sú počas rekonštrukcie obmedzení v nevyhnutnom rozsahu, v časti prijímacej haly sú pre nich vytvorené koridory.

Košice 21. augusta (TASR) - Rozsiahla rekonštrukcia železničnej stanice v Košiciach, ktorá sa začala minulý rok, pokračuje naďalej za plnej prevádzky. Cestujúci sú obmedzení v nevyhnutnom rozsahu, v časti prijímacej haly sú pre nich vytvorené koridory. Predaj lístkov pre cestujúcich ostáva na prízemí už v minulosti zrekonštruovanom zákazníckom centre.

Búracie práce v prijímacej budove sa začali v decembri 2011. "Do dnešného dňa sme vymenili zvislé zvody a napojenie na kanalizáciu, vykonáva sa reprofilácia stĺpov. Budujú sa nové sociálne zariadenia, ktoré chceme spustiť do prevádzky ako prvé," uviedla dnes pre TASR projektová manažérka developerskej firmy Achiles Helena Hrobáková. Po spustení nových verejných WC budú pokračovať búracie práce v časti pôvodných toaliet.

Zmodernizovaná budova stanice vo výslednej podobe projektu s eskalátormi a výťahmi bude mať podobu nákupného centra s obchodmi a službami pre zákazníkov.

Stavba je rozdelená na tri etapy, skončiť by mala 26 mesiacov po začatí prác. Zmluva je podpísaná na sumu 2,8 milióna eur. "Celá investícia do rekonštrukcie Železničnej stanice Košice (ŽST) je z externého zdroja - prostriedky poskytuje súkromný partner, pričom vložené investície sa stávajú majetkom štátu v správe ŽSR," uvádza železničná spoločnosť. Investor za to na 30 rokov získa užívacie práva ku komerčným priestorom.

Rekonštrukčné práce zahŕňajú komplexnú modernizáciu priestorov od výmeny elektroinštalácie, ústredného vykurovania, vzduchotechniky, zdravotechnických inštalácií, presklenia, strešnej krytiny, schodiska až po opravu fasády. V poslednej etape stavby sa zrealizuje nadstavba a prístavba stanice.