Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vynovený Thurzov dom aj s novou expozíciou sa otvára verejnosti

Na snímke Thurzov dom, kde je inštalovaná nová stála expozícia Tranzithistory, do ktorej Banskobystrický samosprávny kraj investoval viac ako 540-tisíc eur, 24. júna 2022 v Thurzovom dome v Banskej Bystrici. Stála expozícia sa sem vracia po desaťročí a na dvoch podlažiach a v jedenástich miestnostiach prevedie návštevníkov naprieč históriou unikátnym spôsobom. Foto: TASR - Ján Krošlák

Thurzov dom patrí k významným architektonickým pamiatkam Banskej Bystrice.

Banská Bystrica 25. júna (TASR) – Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici predstaví v sobotu obnovený Thurzov dom prvýkrát verejnosti. Návštevníci uvidia nielen jeho zrenovované priestory, ale aj novú stálu expozíciu s názvom Transithistory, ktorú pracovníci múzea pripravili v 11 miestnostiach na dvoch poschodiach Thurzovho domu.

"Pre návštevníkov sme pripravili zaujímavý kultúrny program, ktorý sa bude odohrávať popoludní v záhrade Thurzovho domu. Všetci, ktorí k nám zavítajú, nebudú v tento deň platiť vstupné. Budú mať ale navyše možnosť zakúpiť si novú suvenírovú bankovku s motívom Thurzovho domu," povedal TASR riaditeľ SSM Marcel Pecník. "Po Matejovom dome a Tihányiovskom kaštieli, ktoré sú v správe SSM, sa teda svojho vyobrazenia na obľúbenom formáte 0-eurovej bankovky dočkala aj ďalšia významná historická budova tejto kultúrnej inštitúcie," dodal.

Thurzov dom patrí k významným architektonickým pamiatkam Banskej Bystrice. Celé stáročia je súčasťou hlavného námestia a historického jadra mesta, ktoré bolo v roku 1955 vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu. Významné historické postavenie si Thurzov dom vyslúžil v spojení s osobnosťou Jána Thurza, betlanovského rodáka a krakovského podnikateľa. V rokoch 1495 - 1548 v dome sídlila významná Thurzovsko - fuggerovská banská spoločnosť. Počas Slovenského národného povstania bol dom zasiahnutý nevybuchnutou nemeckou leteckou bombou. Po vojne mala nasledovať z dôvodu značného poškodenia dokonca úplná asanácia. Jeho osud sa našťastie podarilo zvrátiť a dom zachrániť. Od roku 1958 v ňom má sídlo dnešné Stredoslovenské múzeum, vtedy Krajské vlastivedné múzeum, ktorého zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj.

Počas uplynulých rokov prešiel Thurzov dom vďaka prostriedkom z BBSK najväčšou novodobou rekonštrukciou od podzemia, fasád až po kompletnú zmenu podoby svojho interiéru, kde si našla svoje miesto, okrem vynovených výstavných priestorov aj nová stála expozícia Tranzithistory. Expozícia vizuálne príťažlivou formou prevedie návštevníka históriou Banskej Bystrice a jej okolím.