Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vyradené oblečenie nemusí končiť ako odpad

Na snímke Silvia Varčová vo svojom ateliéri s džínsami, ktoré si ide prerobiť na sukňu, v Humennom 3. júna 2021. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Často sa stačí vrátiť k zvykom z minulosti, na diery na kolenách prišiť záplaty konštatuje absolventka odboru textilný dizajn na Heriot-Watt University v škótskom Edinburghu Silvia Varčová.

Humenné 3. júna (TASR) – Nenosené či poškodené oblečenie nemusí skončiť ako odpad na skládke komunálneho odpadu alebo v recyklácii. Zachrániť alebo osviežiť obľúbené "kúsky", ktoré pre ich stav nie je vhodné odniesť ani na charitu, sa dá "jednoduchými trikmi", kvalitné textilné materiály je však zvyčajne možné využiť aj na výrobu ďalších úžitkových predmetov. Je to ekonomické a zároveň ekologické, stačí len popustiť uzdu svojej fantázie, povedala pre TASR Silvia Varčová z Humenného, ktorá sa upcyklácii textilu venuje od útleho detstva.

"Často sa stačí vrátiť k zvykom z minulosti, na diery na kolenách prišiť záplaty, menšie dierky prekryť pestrofarebnou výšivkou alebo nažehľovačkou, "odrazu" krátke nohavice našej ratolesti predĺžiť pásom farebnej látky. Niekedy stačí prišiť len pár gombíkov, alebo našiť traky," vymenovala niekoľko spôsobov udržania textilného výrobku v užívaní absolventka odboru textilný dizajn na Heriot-Watt University v škótskom Edinburghu Varčová.

Na snímke vystrihnuté motívy z tričiek, ktoré sa dajú ďalej použiť, v Humennom 3. júna 2021.
Foto: TASR - Jana Ďurašková


Keďže sa upcyklácia - proces, pri ktorom nepotrebný predmet dostáva ľudským úsilím novú podobu či formu, respektíve, keď už samotná výroba spotrebného tovaru podlieha kritériám udržateľnosti - dostala i na módne móla "haute couture", a textilný priemysel je v súčasnosti zároveň diskutovanou environmentálnou témou, podľa Varčovej slov sa netreba báť pustiť sa s prerábaním oblečenia i do väčších projektov. "Z opotrebovaných manželových tričiek vystrihávam zaujímavé motívy a pomocou nažehľovacej látky ich aplikujem na iné tričko, nátelník, tašku," priblížila a podotkla, že zo zvyšku trička tiež nemusí byť len handra. Dá sa rozstrihať na prúžky a z nich uháčkovať podsedák, koberec, kôš na drobnosti, pelech pre domáceho miláčika či taburetku. "V jednej rodine som dokonca videla, že si z takéhoto materiálu uháčkovali malú handričku, s ktorou umývali riad. Keďže je to bavlna, dá sa jednoducho vyprať a namiesto použitia jednej "umelej" hubky týždenne, tak máte handričku na opakované použitie," doplnila.

Okrem bavlnených tričiek je podľa Varčovej na domácu upcykláciu, vzhľadom na svoju dlhú životnosť, veľmi vhodným materiálom aj denim. "Nepoužívané nohavice sa dajú prešiť na sukňu, alebo sa z nich dá veľmi jednoducho ušiť taška či batoh, ktoré vedia slúžiť ďalšie roky. Z vreciek z riflí sa dá urobiť nástenný organizér, z malých kúskov dekorácie na stenu, obliečky na dekoratívne vankúše či patchworkové deky," ozrejmila s tým, že rôzne odtiene modrej na jednom kuse bytového doplnku vedia pri troche fantázie vytvoriť "úžasné obrazce" a novovzniknuté produkty tak nemusia byť len funkčné, ale i estetické.