Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výročie počas víkendu oslávi obec Dolné Dubové i dobrovoľní hasiči

Na snímke pamätník Jozefovi Ignácovi Bajzovi a Jánovi Koreskovi a v pozadí kostol v obci Dolné Dubové. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Obec sa prvýkrát spomína v roku 1113 ako Dumba. Obec patrila hradu Červený Kameň, neskôr mestu Trnava.

Dolné Dubové 11. augusta (TASR) - V Dolnom Dubovom pri Trnave si v sobotu (13. 8.) pripomenú spoločenskými podujatiami 760. výročie prvej písomnej zmienky o obci a popri ňom aj 130. výročie nepretržitého fungovania miestneho dobrovoľného hasičského zboru. Informovala o tom kultúrna referentka obce Veronika Behúlová.

"Program sa začne sprievodom obcou, do ktorého sa zapoja obyvatelia v tradičných krojoch, tiež združenie poľovníkov, futbalisti, samozrejme, jubilujúci hasiči, predstavitelia obce a dychová hudba. Povedie do kostola Nanebovzatia Panny Márie na slávnostnú omšu, ktorú spevom obohatí rodák, dlhoročný sólista Opery Slovenského národného divadla Pavol Remenár," uviedla.

Neskôr sú pripravené vystúpenia dychovej hudby Rovina z Veľkých Kostolian, Borovienky, ľudovej hudby folklórneho súboru Máj z Piešťan a hudobnej skupiny Hudba z Marsu. Pre deti je pripravený detský futbalový turnaj a hasiči chcú predstaviť svojich najmenších členov, ktorí predvedú ukážky hasičského útoku.

Dolné Dubové sa prvýkrát spomína v roku 1113 ako Dumba. Obec patrila hradu Červený Kameň, neskôr mestu Trnava. Najväčšou pripomínanou osobnosťou je kňaz a spisovateľ Jozef Ignác Bajza, ktorý tam ako farár pôsobil 22 rokov a vytvoril väčšinu svojich diel. Vydanie známeho románu René mládenca príhody a skúsenosti financoval aj zo zisku z pálenice, ktorú v obci založil.

Obec je rodiskom viacerých známych operných spevákov - popri Pavlovi Remenárovi svetového basistu Štefana Kocána i sopranistky predchádzajúcej generácie Štefánie Hulmanovej. K tomu treba prirátať Rastislava Kocána, ktorý okrem spievania pôsobil aj ako pedagóg spevu, a významného dirigenta Jozefa Sviteka, ktorý dlhodobo viedol Detský spevácky zbor Československého rozhlasu. K významným rodákom patrí aj sochár Justín Hrčka.