Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FOTO:Vyše sto ľudí protestovalo v Banskej Bystrici za odstrel medveďov

Na snímke protestujúci pred budovou ŠOP SR 15. júna 2022 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Nemienime ďalej čakať, kým sa niečo stane. My podľa ústavy musíme chrániť majetok svojich ľudí aj občanov a budeme za nich bojovať, uviedol pre médiá starosta obce Kriváň v okrese Detva Imrich Paľko.

Banská Bystrica 15. júna (TASR) – Viac ako 100 ľudí vrátane zástupcov samospráv z Podpoľania, Kremnických vrchov či Liptova protestovalo v stredu popoludní pred sídlom Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v Banskej Bystrici. Žiadali regulovaný odstrel medveďa hnedého i odstúpenie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO).

Protestujúci žiadajú od ochranárov a envirorezortu regulovaný a odborný manažment medveďa hnedého. Argumentujú napríklad nedávnymi útokmi medveďa na človeka a tvrdia, že medvede sú na Slovensku premnožené. V protestných akciách plánujú pokračovať, žiadajú odstúpenie ministra životného prostredia i riaditeľa ŠOP SR.

"Nemienime ďalej čakať, kým sa niečo stane. Máme tu ďalšie dve zranenia, jedno pri Kremnici a jedno pri Prievidzi. My podľa ústavy musíme chrániť majetok svojich ľudí aj občanov a budeme za nich bojovať," uviedol pre médiá starosta obce Kriváň v okrese Detva Imrich Paľko. Ako dodal, v Podpoľaní sa medvede pohybujú vo viacerých navštevovaných lokalitách, čo s blížiacou sa letnou turistickou sezónou vzbudzuje u ľudí obavy.



Podľa poľovníka z Podpoľania a zamestnanca štátneho podniku Lesy SR Jána Nôžku žije v regióne na približne 70.000 hektároch od 350 do 400 medveďov. Sú medzi nimi aj problémové jedince, ktoré sa pohybujú v blízkosti ľudských obydlí a predstavujú potenciálne riziko.

"Najjednoduchšie riešenie by bolo presunúť medveďa hnedého z kategórie chráneného živočícha do kategórie druhu, ktorý môžeme na základe prírastku a premnoženia regulovať," skonštatoval Nôžka.

Generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska v stredu na tlačovej konferencii označil protestnú akciu za spolitizovanú a vyzýva samosprávy na spoluprácu so zásahovým tímom pre medveďa hnedého. Ten plánujú ochranári posilniť o 11 externých spolupracovníkov z radov regionálnych poľovníkov, riešiť budú aj situáciu s problémovými medveďmi v Podpoľaní.

"Budeme jednotlivé situácie posudzovať. Či ide o náhodný pohyb zatúlaného jedinca alebo o opakované správanie. Potrebujeme nevyhnutne spoluprácu so samosprávou a miestnym obyvateľstvom, aby sme o týchto medveďoch vedeli," poznamenal Karaska. So zástupcami samospráv, poľovníkmi či poľnohospodármi sa v Podpoľaní plánuje stretnúť v najbližšom období na zasadnutí Koordinačnej rady Biosférickej rezervácie Poľana.