Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Výška tarify v MHD v Prievidzi a Bojniciach sa zmení

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zmenou tarifného systému samosprávy reagovali na zvyšujúce sa náklady na MHD, cestujúci s dopravnou kartou však podľa nich pocítia len minimálny rozdiel.

Prievidza/Bojnice 21. marca (TASR) - Cestujúci budú za jazdu mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Prievidzi a Bojniciach od 1. apríla platiť viac. Novou tarifou chcú samosprávy zvýhodniť najmä pravidelných cestujúcich, ktorí majú po novom možnosť zakúpiť si i časové cestovné lístky.

"Tarifa je navrhnutá tak, aby motivovala cestujúcich si zaobstarať dopravnú kartu. Napriek zvýšeniu ceny cestovných lístkov tak môžu pravidelní cestujúci paradoxne ešte ušetriť, najmä ak si zakúpia časový lístok," vysvetlil referent dopravy mestského úradu v Prievidzi Branislav Michalík.

Pozitívnym vedľajším efektom je podľa neho i urýchlenie vybavenia cestujúcich vo vozidle tak, aby sa minimalizovalo meškanie viac obsadených spojov.

Zmenou tarifného systému samosprávy reagovali na zvyšujúce sa náklady na MHD, cestujúci s dopravnou kartou však podľa nich pocítia len minimálny rozdiel. "Ceny lístkov stúpli v prípade dopravnej karty o 0,10 až 0,20 eura, zrušil sa však poplatok vo výške 0,15 eura za prestup, takže pokiaľ obyvatelia pravidelne cestujú do práce, napríklad z Kopaníc do Bojnických kúpeľov s prestupom, môže ich cesta vyjsť ešte lacnejšie ako predtým," doplnil Michalík.

Najväčšiu úsporu môžu obyvatelia získať, pokiaľ si k svojej už existujúcej dopravnej karte zakúpia časové cestovné lístky. "K dispozícii budú lístky v rozsahu siedmich, 30, 90 a 365 dní, pričom čím dlhšie obdobie cestujúci zvolia a čím častejšie budú cestovať, tým menej ich lístok bude stáť," priblížila hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Časové lístky si podľa nej cestujúci môžu od 1. apríla zakúpiť v hotovosti či platobnou kartou u šoféra v MHD, cez internet alebo v kancelárii prepravcu na autobusovej stanici v Prievidzi. Samosprávy pripravili i dočasnú akciu v podobe zľavy na ročný lístok.