Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Horskí záchranári v noci pomáhali dvom uviaznutým horolezcom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počas zostupu z Kežmarského štítu uviazli kúsok pod hrebeňom nad Huncovskou dolinkou, uvádza HZS.

Vysoké Tatry 19. októbra (TASR) - Horskí záchranári museli v noci vo Vysokých Tatrách pomáhať dvom horolezcom, ktorí uviazli pod Kežmarským štítom. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že o pomoc ich prostredníctvom tiesňovej linky požiadal v noci na stredu krátko pred druhou hodinou známy horolezcov.

"Počas zostupu z Kežmarského štítu uviazli kúsok pod hrebeňom nad Huncovskou dolinkou. Boli bez zranení, ale pri teplote okolo bodu mrazu mierne podchladení. Na pomoc im okamžite ešte v nočných hodinách odišla pozemná skupina záchranárov HZS zo Starého Smokovca a zároveň požiadali o súčinnosť aj leteckých záchranárov z Popradu. Tí však nemohli vzlietnuť pre nepriaznivé poveternostné podmienky," uvádza HZS.

Horskí záchranári našli dvojicu horolezcov vo veku 47 a 46 rokov v skorých raných hodinách, na mieste im poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ich odprevadili na Skalnaté pleso, odkiaľ pokračovali lanovkou. "Keďže nepotrebovali ďalšie zdravotnícke ošetrenie, záchranná akcia bola ukončená príchodom k motorovým vozidlám," dodáva HZS.