Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vysoké Tatry: Odmietame tvrdenia envirorezortu o zlom využití financií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prostredníctvom environmentálneho fondu SR doteraz samospráva vybudovala 64 uzavretých kontajnerových stojísk, uviedla Birková.

Vysoké Tatry 30. októbra (TASR) – Mesto Vysoké Tatry odmieta tvrdenia a špekulácie o nevhodnom využití financií na kontajnerové stojiská. Samospráva peniaze na vybudovanie stojísk čerpala podľa schváleného uznesenia vlády. Informovala o tom hovorkyňa mesta Daniela Birková. Reagovala tak na tvrdenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, že mesto nevyužilo financie, ktoré od nich a úradu vlády dostalo.

„Prostredníctvom environmentálneho fondu SR doteraz samospráva vybudovala 64 uzavretých kontajnerových stojísk, v ktorých sa nachádza 260 nádob na separovaný zber a ďalších 47 by bolo potrebné dobudovať,“ uviedla Birková. Ako ďalej priblížila, v roku 2016 mesto získalo dotáciu z environmentálneho fondu vo výške 1.205.800 eur na vybudovanie kontajnerových stojísk. Projekt - technická stránka - bola odsúhlasená envirorezortom a dodávateľa vybrali verejným obstarávaním. Z Úradu vlády SR im podľa jej slov bola poskytnutá dotácia vo výške 800.000 eur, ktoré boli použité na doplnenie kontajnerových stojísk vo výške 264.587 eur a na rekonštrukciu prístupových komunikácií v sume 535.413 eur.

Birková zdôraznila, že je potrebné doriešiť majetkoprávne vysporiadanie pozemkov. Táto úloha bola daná ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka uznesením vlády z 10. februára 2016, zatiaľ však podľa jej slov nebola realizovaná. „Vo vlastníctve štátu je 68 % predmetných pozemkov, kde je potrebné dobudovať kontajnerové stojiská, samospráva má preto obmedzené podmienky pri čerpaní eurofondov,“ dodala Birková.

Situácia s výskytom medveďa hnedého v intraviláne mesta je podľa samosprávy vážna a nie je za tým už len nezabezpečený odpad. Mesto poslalo ministerstvu životného prostredia koncom septembra aj list, no rezort nereagoval.

Envirorezort vo štvrtok (29. 10.) avizoval, že zásahový tím Štátnej ochrany prírody bude v meste Vysoké Tatry zaháňať medvede, ktoré stratili plachosť. Ak sa u niektorého potvrdí synantropnosť, MŽP SR pred odstrelom uprednostní odchyt a chov v zoologickej záhrade.