Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mestskí policajti Vysokých Tatier vzdelávajú deti na dopravnom ihrisku

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

V týchto dňoch sa kampane na dopravnom ihrisku zúčastnia žiaci základných škôl z Tatranskej Lomnice, Dolného Smokovca a Vyšných Hágov.

Vysoké Tatry 22. mája (TASR) – Mestskí policajti Vysokých Tatier pripravujú pre tatranské základné a materské školy podujatia zamerané na prevenciu pred detskou dopravnou nehodovosťou. Ako uviedol zástupca náčelníka Mestskej polície Vysoké Tatry Jozef Štefaňák, túto nehodovosť chcú udržať na nulovej úrovni.

V minulosti dopravnú edukáciu mestskí policajti praktizovali na zapožičanom mobilnom dopravnom ihrisku, piatu jar modelové situácie v cestnej premávke simulujú na vlastnom dopravnom ihrisku. „Najčastejšími príčinami úmrtí detí a mladistvých vo veku od 10 do 19 rokov vo svete sú dopravné nehody. Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie. Podľa údajov z nej v celosvetovom meradle v roku 2015 zahynulo takto 1,2 milióna tínedžerov. Každý desiaty zahynul pri dopravnej nehode, väčšinou v pozícii chodca či cyklistu. A každý deň tak zomiera vo svete zhruba 300 tínedžerov,“ povedal tvorca preventívnych projektov Štefaňák.

Ako doplnil, pri dodržaní cestného zákona, a teda použití reflexných ochranných prvkov za zníženej viditeľnosti už aj v obci, stúpne viditeľnosť chodca na 200 metrov, a tak aj šanca nestať sa obeťou dopravnej nehody. Deti z ihriska odchádzajú nielen zdatnejšie v pravidlách cestnej premávky, ale domov si odnesú aj reflexné predmety.

Bezpečnostné kampane mestská polícia adresuje najmä prvákom, ale aj žiakom materských škôl či seniorom. V týchto dňoch sa kampane na dopravnom ihrisku zúčastnia žiaci základných škôl z Tatranskej Lomnice, Dolného Smokovca a Vyšných Hágov.