Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obnova Cesty slobody vo Vysokých Tatrách ide podľa harmonogramu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Projekt "Vysoké Tatry", ktorý sa týka obnovy cesty II. triedy, predstavuje jednu z najväčších cestárskych investícií kraja za ostatné roky.

Vysoké Tatry 7. júna (TASR) - Vo Vysokých Tatrách naplno prebieha rozsiahla rekonštrukcia Cesty slobody. Aj napriek zisteným prácam navyše ide zatiaľ všetko podľa plánu. Po kontrolnom dni na stavbe to v stredu uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH).

"Prešli sme si všetky úseky od Podbanského takmer až po Tatranskú Kotlinu. Počas stavebných prác sa objavili viaceré priepusty, ktoré neboli zadefinované v projektovej dokumentácii. Od prípravy projektu prešli tri roky a cesta značne degradovala, boli zaznamenané práce navyše, ale verím, že celý cestný úsek bude odovzdaný v zmysle časového harmonogramu," uviedol Majerský. Náročné bude podľa neho predovšetkým leto, keď Tatry zaplní veľké množstvo turistov.

Riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth dodal, že významnejšie problémy, ktoré by ovplyvnili lehotu výstavby, na stavbe zhotovitelia nezaznamenali. "Odhadujeme, že 80 percent prác bude hotových v tomto roku, chceli by sme mať celý úsek pod asfaltom. Niektoré dôležité mostné objekty, ktoré potrebujú väčšie spevnenie, budú dokončené na budúci rok, chceli by sme to celé skončiť do budúcej letnej sezóny," priblížil Horváth.

Dodal, že na ceste je celkovo 35 pracovísk, na ktorých pracuje zhruba 250 ľudí. Ich počet sa v blízkej dobe môže podľa riaditeľa zvýšiť na 350. Dopravu tam striedavo reguluje 21 semaforov. "Počas prác sme objavili aj dvojnásobné vrstvy asfaltu a vyrovnávacieho betónu na mostovke. Je treba preto viac frézovať a vzniká aj viac odpadu. Z toho vyplýva, že niekedy sa finančné prostriedky nevyužívali až tak efektívne ako dnes," skonštatoval Horváth. Posledná obnova cesty bola ešte pred 50 rokmi.

Projekt "Vysoké Tatry", ktorý sa týka obnovy cesty II. triedy, predstavuje jednu z najväčších cestárskych investícií PSK za ostatné roky. Hodnota predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok je celkovo 42 miliónov eur. Dohromady sa zrekonštruuje 43 kilometrov na siedmich úsekoch, obnoví sa 26 mostov, 96 priepustov, 14 oporných a 12 zárubných múrov, štyri odpočívadlá a jedna poloestakáda. Kraj financuje obnovu z vlastných zdrojov, štátneho rozpočtu a Integrovaného regionálneho operačného programu.