Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Počty vlakov na Tatranských elektrických železniciach môžu byť nižšie

Na archívnej snímke električka Tatranských elektrických železníc (TEŽ). Foto: TASR Oliver Ondráš

Spoločnosť sa zároveň ospravedlňuje za komplikácie a žiada cestujúcu verejnosť o trpezlivosť.

Vysoké Tatry 9. júna (TASR) - Od soboty 10. júna môže dochádzať k obmedzovaniu počtu vlakov na Tatranských elektrických železniciach (TEŽ). Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto posilní kapacitu vlakov na trati Poprad-Tatry - Studený Potok - Tatranská Lomnica a späť v čase letnej turistickej sezóny. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že dôvodom mimoriadnej zmeny grafikonu, ktorá potrvá do 17. septembra, je prebiehajúca modernizácia 15 elektrických jednotiek rady 425.

"Tá je naviazaná na ´staré´ eurofondy, a teda na ukončenie modernizácie do konca tohto roka. ZSSK tak bude dočasne disponovať zníženým počtom prevádzkyschopných jednotiek. Tie sú totiž priebežne modernizované u vysúťaženého dodávateľa modernizácie - ŽOS Vrútky," objasnil Kováč. Plánované posilové vlaky na obojsmernej trati Poprad-Tatry - Štrbské Pleso tak nebudú zavedené, naopak, osobné vlaky z Popradu do Tatranskej Lomnice cez Studený Potok a späť bude ZSSK prevádzkovať počas celej letnej sezóny denne, a to v pravidelnom dvojhodinovom intervale a s väčšou kapacitou.

"Preto prosíme cestujúcich, ktorých cieľom je Tatranská Lomnica, aby z kapacitných dôvodov prednostne využívali priame spojenia z Popradu cez Studený Potok," upozorňuje Kováč. Spoločnosť sa zároveň ospravedlňuje za komplikácie a žiada cestujúcu verejnosť o trpezlivosť.

Hovorca dodal, že modernizácia tatranských elektrických vozidiel vyrobených od roku 2000 zvýši bezpečnosť a pohodlie pri cestovaní. Vymení sa ich pôvodný riadiaci systém a celá trakčná časť, pribudne klimatizácia, nové sedadlá i wifi pripojenie či zásuvky s USB. "Dosadí sa aj nový informačný systém s LCD displejmi a počítaním cestujúcich, nové označovače cestovných lístkov a repasujú sa aj obloženia a batožinové police," uzavrel Kováč.