Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Séria bežeckých podujatí vo Vysokých Tatrách štartuje tento týždeň

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aktivity doplnia ukážky relaxačných cvičení v rámci projektu 'Tatry ako liek', ktoré budú prebiehať celoročne každý pondelok.

Vysoké Tatry 3. mája (TASR) - Tento týždeň sa začína sezóna bežeckých podujatí Tatry v pohybe. "V piatok 6. mája sa v centre Starého Smokovca rozbehnú na trasách od 400 do 1500 metrov najmladší bežci v štyroch kategóriách na podujatí City Trail Mini," priblížila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

O deň neskôr, 7. mája, štartuje o 10. hodine siedmy ročník tradičných májových pretekov City Trail Vysoké Tatry. Organizátori pripravili pre bežcov 8,5 kilometra dlhú trasu, ktorá vedie zo Starého Smokovca turistickým chodníkom na rázcestie pod Slavkovským štítom, na Hrebienok a späť. Hneď za bežcami sa vydajú na svoju sedemkilometrovú trasu aj nordic walkeri.

"V spolupráci s mestom, organizátorom pretekov Sport Tatry o. z. a finančnou podporou rezortu dopravy sme pripravili pre účastníkov sprievodný program. Vystúpia napríklad bubeníci zo skupiny Batida, návštevníci budú mať možnosť vyskúšať si jazdu 'v lete na saniach' na štartovacom sánkarskom trenažéri pod vedením inštruktorov zo Slovenského zväzu sánkarov," doplnila Blašková s tým, že toto zariadenie je v horskom prostredí a je jediné svojho druhu na Slovensku. Aktivity doplnia ukážky relaxačných cvičení v rámci projektu 'Tatry ako liek', ktoré budú prebiehať celoročne každý pondelok.

V nedeľu 8. mája pokračuje program v Starom Smokovci charitatívnym podujatím Wings for life World Run – App Run Vysoké Tatry. O 13. hodine vyštartujú bežci spoločne s desiatkami tisícov ďalších športovcov po celom svete s cieľom pomôcť tým, ktorí behať nemôžu. "Štartovné putuje priamo na výskum poranení miechy a zlepšenie liečby tých, ktorí majú zranenú chrbticu," upozornila riaditeľka.

Bežecké podujatia v regióne budú pokračovať aj v ďalších mesiacoch. V júni sa na Štrbskom Plese uskutoční 11. ročník trojdňových etapových bežeckých pretekov Tatry Running Tour, 10. júla je pod Tatrami na programe Malý štrbský maratón a o týždeň neskôr sa z Novej Lesnej na Hrebienok pobeží Memoriál Jána Stilla. Dvakrát sa uskutoční aj "Tatranská šelma", 30. júla na trase „vertical“ zo Starého Smokovca na Slavkovský štít a 20. augusta pobežia tí najzdatnejší tatranskou magistrálou z Troch studničiek až na Ždiar. "Nebudú chýbať ani beh na Zelené Pleso, Gerlachovský kros s cieľom na Sliezskom dome či beh na chatu Plesnivec. Ponuku doplní aj možnosť absolvovať viaceré trasy virtuálne'," uzatvára Blašková.