Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Výstava Čierťaž predstaví tvorbu študentov UKF

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Slovo čierťaž je nielen názvom, ale aj hlavnou témou výstavy, v rámci ktorej výtvarníci hľadajú jeho rôzne významové roviny.

Nitra 2. júla (TASR) – Nitrianska galéria predstaví tvorbu študentov Katedry výtvarnej tvorby a výchovy Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Výstava s názvom Čierťaž bude sprístupnená v piatok podvečer.

Slovo čierťaž je nielen názvom, ale aj hlavnou témou výstavy, v rámci ktorej výtvarníci hľadajú jeho rôzne významové roviny. Podľa kurátora výstavy Martina Kratochvila sa v slovenskom jazyku používalo slovo čierťaž vo význame hranica či obrys, ale vyjadrovalo aj zlo. „V koncepcii výstavného projektu sa slovo čierťaž významovo viaže k aktuálnej spoločenskej nálade, ktorá je charakterizovaná aj slovami ako hranica, dištanc, odstup, vymedzenie, ale aj ochrana, separácia či karanténa. Tiež by sme mohli poukázať na paralelu doby temna a morových epidémií,“ vysvetlil Kratochvil.

Výstava s názvom Čierťaž tak bude podľa neho reflexiou významových rovín tohto slova. „Aktuálna spoločenská podoba týchto pojmov bude predmetom skúmania výtvarnej tvorby študentov UKF v Nitre. Zaujímavosťou výstavy je aj skutočnosť, že jednotlivé práce študentov vznikali online a prvýkrát sme ich videli priamo v galérii. Takže aj inštalácia týchto diel bola vlastne tvorbou,“ doplnil Kratochvil.