Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstava fotografií v Prešove priblíži návštevu Alžbety a princa Filipa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Vďaka svojmu 70-ročnému panovaniu Alžbeta II. absolvovala viac ako 260 oficiálnych návštev, z toho takmer 100 štátnych.

Prešov 24. mája (TASR) - Návštevu kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa na Slovensku v roku 2008 priblíži výstava archívnych fotografií s názvom Kráľovná Alžbeta II. na Slovensku. Sprístupnia ju vo štvrtok (25. 5.) popoludní na Hlavnej ulici v Prešove. Ide o archívne fotografie kráľovského páru z návštevy Bratislavy a Vysokých Tatier. Podľa tlačovej tajomníčky Veľvyslanectva Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Moniky Holečkovej, niektoré z nich sú verejnosti prístupné prvýkrát.

"Fotografie dokumentujú rôzne časti programu kráľovského páru a poskytujú pohľad späť na jednu z najvýznamnejších návštev v histórii samostatného Slovenska. Sú tiež dôkazom toho, že osobnosť Alžbety II. presahuje hranice Spojeného kráľovstva a oslovila aj Slovákov, ktorí ju vo svojej krajine srdečne vítali na každej zastávke," uviedla.

"Alžbeta II. bola roky najlepšou britskou diplomatkou, upevňujúcou existujúce a budujúcou nové vzťahy. Nikto neurobil viac pre posilnenie zväzkov priateľstva, porozumenia a rešpektu medzi Spojeným kráľovstvom a zvyškom sveta, vrátane vzťahov so Slovenskom," povedal o zosnulej kráľovnej britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker.

Vďaka svojmu 70-ročnému panovaniu Alžbeta II. absolvovala viac ako 260 oficiálnych návštev, z toho takmer 100 štátnych. Jednou z nich bola aj spomenutá návšteva Slovenska v októbri 2008.

Počas rokov obrovských zmien v medzinárodných vzťahoch bola kráľovná podľa Holečkovej zdrojom kontinuity a stability a dotkla sa životov miliónov ľudí ďaleko za hranicami Británie. "Bola známa zmyslom pre zodpovednosť a oddanosťou životnej službe, ktorou plnila pre Spojené kráľovstvo dôležitú rolu aj v náročných časoch sociálnych zmien," doplnila Holečková.

Výstavu, ktorá tento rok putuje po viacerých slovenských mestách, otvorí o 14.30 h primátor Prešova František Oľha spolu s Bakerom. Fotografie budú vystavené v priestore medzi Konkatedrálou sv. Mikuláša a Južným parkom. Obyvatelia aj návštevníci mesta si ich môžu pozrieť do 2. júna 2023.