Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstava Gotická freska ožíva v Revúcej predstaví diela študentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Po návšteve kostolov študenti pod vedením odborných lektorov pracovali s čerstvou vápennou omietkovou vrstvou a zapúšťaním prírodných pigmentov na vopred pripravené rámiky s omietkou.

Revúca 9. decembra (TASR) - V mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej v pondelok (12. 12.) predstavia výstavu diel študentov výtvarného umenia s názvom Gotická freska ožíva. Mladí umelci diela tvorili počas týždňového workshopu, vďaka ktorému mohli spoznať gotické fresky v stredovekých kostoloch gemersko-malohontského regiónu. TASR o tom informoval Martin Pižem zodpovedný za komunikáciu s médiami v rámci projektu Mesto kultúry Revúca 2022.

Terénny workshop pre študentov Akadémie umení v Banskej Bystrici zorganizovalo občianske združenie Gotická cesta, ktoré sa dlhodobo venuje obnove a propagácii kultúrneho dedičstva Gemera-Malohontu. Počas workshopu, ktorý sa konal v septembri, združenie pre mladých umelcov pripravilo exkurziu v stredovekých kostoloch s cieľom predstaviť študentom postupy a podmienky, s ktorými stredovekí maliari pri tvorbe fresiek pracovali.

"Workshop bol pre študentov inšpiratívny, keďže obyčajne nemajú veľa možností učiť sa priamo v teréne. Entuziazmus pri tvorbe je neporovnateľný s klasickými učebnými priestormi a študenti budú pri práci s historickými technikami z tejto skúsenosti čerpať ešte veľmi dlho," uviedla maliarka a lektorka Jana Farmanová z Akadémie umení.

Po návšteve kostolov študenti pod vedením odborných lektorov pracovali s čerstvou vápennou omietkovou vrstvou a zapúšťaním prírodných pigmentov na vopred pripravené rámiky s omietkou. Vytvorené diela predstaví výstava Gotická freska ožíva, ktorej vernisáž sa uskutoční v Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej v pondelok (12. 12.) o 17.00 h. Pre verejnosť bude výstava prístupná do konca januára, podujatie finančne z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami. Evanjelické chrámy v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove, Kyjaticiach, Kameňanoch, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach a katolícke kostoly v Chyžnom, Rákoši, Šiveticiach a Plešivci získali tento rok značku Európske dedičstvo.