Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstava Kameň na kameni pohladila na duši aj napriek názvu

Pohladením na duši nazvali v sobotu 5. septembra 2015 viacerí návštevníci podujatie známeho slovenského výtvarníka Fera Liptáka v dedinke Lišov v okrese Krupina. Foto: TASR/Jozef Poliak

Okrem umeleckého pôžitku mohli ľudia pookriať aj v záhrade za Stodolou, kde sa podával chutný guľáš a pečený baran.

Lišov 5. septembra (TASR) - Pohladením na duši nazvali dnes viacerí návštevníci podujatie známeho slovenského výtvarníka Fera Liptáka v dedinke Lišov v okrese Krupina. V tamojšej Stodole vystavoval opäť po dvoch rokoch svoje najnovšie diela, tentoraz pod názvom Kameň na kameni.

"Prečo ten názov? Tak jednak Lišov je plný okrúhlych kameňov, ktoré miestni volajú oceliaky. Z kameňa je nakoniec postavených aj veľa lišovských domov. No a po upratovaní týchto kameňov na dvore mojej chalupy ma zaťalo a ocitol som sa dokonca na čas v nemocnici," ozrejmuje Lipták. Vďaka týmto kameňom dokonca v nemocnici vznikla séria 20 obrazov, ktorej dal autor názov Križiacka výprava.

Kamene ako podklad pre dielo si Lipták priviezol do dediny z neďalekého kameňolomu a svojsky ich vyzdobil. Asi desať veľkých skál s umelcovým rukopisom skrášľuje stred obce, asi 80 ich mohli dnes spolu s niekoľkými obrazmi autora s typickými pitoresknými postavičkami vidieť v Stodole a jej okolí aj všetci návštevníci výstavy. Tých bolo možno viac ako 200 - toľko je nakoniec aj samotných obyvateľov dediny.

Okrem umeleckého pôžitku mohli ľudia "pookriať" aj v záhrade za Stodolou, kde sa podával chutný guľáš a pečený baran. Ďalším zážitkom bolo maringotkové predstavenie Teatra Tatra.

Lipták zorganizoval prvú výstavu v Lišove ešte v roku 2008. Bola v stáročných, tzv. tureckých pivniciach, asi 500 metrov od centra dediny. Potom sa konala v pravidelne nepravidelných intervaloch v lišovskej Stodole. Ako zdôrazňuje Lipták, aj vďaka viacerým zanieteným ľuďom, z ktorých vyzdvihol najmä lokálpatriota Ľuboša Luptáka a starostku obce.