Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstava o katastrofe na Zlatých pieskoch pripomína aj príbeh stewarda

Na palube lietadla IL-18, ktoré sa zrútilo na bratislavské prírodné kúpalisko Zlaté piesky, zahynulo 76 ľudí. Na snímke v týchto okamihoch nikto nič nehovoril, nepadali už žiadne pokyny, ľudia strnulo stáli okolo a bolo počuť len zvuk navijaku. Foto: TASR - Juraj Pucher

Švihran letel na Slovensko mimo služby, ponáhľal sa za svojou rodinou.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Najtragickejšiu leteckú nehodu v histórii Československa, ktorá si vyžiadala 76 obetí, mapuje výstava Pád lietadla v Bratislave na Zlatých pieskoch. Spomienkovú výstavu venovanú leteckej katastrofe spred 45 rokov otvorilo tento týždeň Slovenské technické múzeum (STM) - Múzeum dopravy v Bratislave. Zachytáva aj osobný príbeh Michala Švihrana, stewarda Československých aerolínií (ČSA), ktorý bol 28. júla 1976 na palube pravidelného letu 001 z Prahy do Bratislavy, jeho cesta však nebola pracovná.

Švihran letel na Slovensko mimo služby, ponáhľal sa za svojou rodinou. Na druhý deň chcel s blízkymi v Senci osláviť prvé narodeniny svojej dcéry. Jeho plány zastavil pád lietadla IL-18 do bratislavského jazera Zlaté piesky. "Poslednú fotku som mu urobil na olympiáde v Montreale, Mišo tam bol na pobyte medzi letmi späť domov," uviedol na vernisáži výstavy pre TASR Vojtech Molnár, bývalý predstaviteľ ČSA v Kanade a vtedajší československý olympijský atašé.

Práve on mal na svedomí, že absolvent hotelovej školy, čašník Mišo z malého športového hotela na Štrbskom plese začal lietať. "Bol som v komisii pre výber stewardov a stewardiek," potvrdil Molnár, ktorý v montrealskej olympijskej dedine v roku 1976 urobil Švihranovi poslednú fotku v živote. Následne letel Michal domov. "Pred šiestou pristávala v Prahe linka z Montrealu, odovzdal veci, okolo ôsmej išiel na tento let do Bratislavy, na výročie prvých narodenín dcérky. Manželku mal stewardku z vládnej letky, ale narodeniny oslavovali u jeho rodičov v Senci," spomína Molnár.
Na bratislavských Zlatých pieskoch sa 28. júla 1976 zrútilo lietadlo Iljušin Il-18B na trase Praha Ruzyně- Bratislava Ivanka. Na snímke z 30. júla 1976 je stroskotané lietadlo pri Bratislave.
Foto: Anton Zagar, Archív TASR

Michala Švihrana hodnotí ako charakterovo veľmi dobrého chlapca zo Senca. "Výborný steward, výborný čašník. Ostala po ňom dcérka Radka, ktorá tu bola pred rokom na krste knihy o nehode lietadla Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch. Teraz žije v Prahe," dodal bývalý zástupca riaditeľa ČSA v Montreale.

Správu o páde československého lietadla dostali v Kanade ďalekopisom, mobilné telefóny ani internet v tom čase neexistovali. "Asi za dve hodiny prišiel telexom zoznam všetkých účastníkov na palube, našiel som tam Michalovo meno, bol to šok, dodnes mám smútok v srdci, lebo to bol dobrý chlap, dobrý Slovák, dobrý odborník, dobrý otec," prízvukuje pamätník s tým, že šikovný mladý steward si zaslúžil žiť. "Osud mu to nedoprial. Keby lietadlo z Montrealu meškalo, nechytil by tento let, pôjde ďalším a žije. Nuž, ale taký je život," dodal smutne Molnár.