Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Výstava Pápežské dary Slovensku sa presúva z Bratislavy do Levoče

Výstavy Dary pápežov. Foto: TASR- Dano Veselský

Výstava predstavuje výber z darov, ktoré Slovensku v najnovšej histórii pápeži darovali. Najstarším je kalich - dar pápeža sv. Pia X. z roku 1911 pre Kostol sv. Alžbety v Bratislave.

Levoča 10. mája (TASR) - Výstava Pápežské dary Slovensku sa presunula z Bratislavského hradu do Levoče. Návštevníkom Spišského múzea - SNM ju sprístupnia v nedeľu 14. mája, vernisáž sa uskutoční o deň skôr. Informovala o tom zástupkyňa riaditeľky múzea Dáša Uharčeková Pavúková s tým, že expozícia bude inštalovaná v priestoroch starého kláštora minoritov.

"Ide o obmenenú verziu výstavy, keďže niektoré dary z bratislavskej výstavy bolo potrebné vlastníkom vrátiť a na druhej strane sa zase podarilo dohľadať ďalšie dary pápežov. Zároveň sa autori výstavy - Alena Piatrová, kurátorka SNM – Historického múzea a Ivan Ružička, výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska (KBS), zamerali na prezentáciu darov pápeža sv. Jána Pavla II. Tie zanechal v Spišskej diecéze počas svojej druhej apoštolskej cesty na Slovensku v roku 1995," priblížila Uharčeková Pavúková. Atmosféru tejto návštevy sprítomní aj kolekcia fotografií.

Výstava predstavuje výber z darov, ktoré Slovensku v najnovšej histórii pápeži darovali. Najstarším je kalich - dar pápeža sv. Pia X. z roku 1911 pre Kostol sv. Alžbety v Bratislave. Najnovším darom je zase medailón s motívom sv. Martina, ktorý Svätý otec František daroval prezidentke Zuzane Čaputovej pri príležitosti jej návštevy Vatikánu v decembri minulého roku. "Expozícia ďalej zahŕňa aj dary pápežov z obdobia komunistického režimu. Najpočetnejšiu kolekciu tvoria dary z návštev pápežov sv. Jána Pavla II. z rokov 1990, 1995 a 2003 a Františka," dodala Uharčeková Pavúková.

Predmety na výstavu zapožičali kancelárie prezidenta SR, predsedu vlády a Národnej rady SR, tiež Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR, Apoštolská nunciatúra, KBS, Slovenská pošta a ďalších 14 cirkevných inštitúcií i súkromné osoby. Každý z vystavených predmetov predstavuje podľa Uharčekovej Pavúkovej významnú historickú udalosť a spolu sú odkazom na intenzívne vzťahy medzi Slovenskom a Vatikánom, na vzácne spojivo medzi Petrovým nástupcom a našou krajinou. "Výstava, ktorá bude v priestoroch kláštora inštalovaná do polovice novembra, je tiež príležitosťou spoznať súčasnú umelecko-remeselnú produkciu remeselných dielní Vatikánu a Talianska," uzavrela.