Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Výstava Pod našimi nohami predstaví v Nitre život bezstavovcov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Podľa tvorcov výstavy predstavujú bezstavovce obrovskú druhovú pestrosť, ktorá ľudí fascinuje, ale neraz aj znechucuje či desí.

Nitra 23. augusta (TASR) - Pod našimi nohami je názov výstavy, ktorá bude 2. septembra sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Nová expozícia s podtitulom Tajný život bezstavovcov priblíži život drobných živočíchov, ktoré sú pre náš život a zachovanie ekosystému veľmi dôležité.

Ako informovali organizátori, cieľom výstavy je priblížiť návštevníkom najatraktívnejšie zbierky bezstavovcov, ku ktorým sa radia pavúky, vážky, denné a nočné motýle, blanokrídlovce, chrobáky a ďalšie živočíchy zhromaždené v zbierkach múzea. "Doplnia ich trojrozmerné virtuálne aj plastické modely bezstavovcov i hniezda blanokrídleho hmyzu. Návštevníci sa môžu dozvedieť množstvo informácií o význame bezstavovcov a o tom, aké miesto v živote človeka zastávajú," uviedlo múzeum.

Podľa tvorcov výstavy predstavujú bezstavovce obrovskú druhovú pestrosť, ktorá ľudí fascinuje, ale neraz aj znechucuje či desí. "Tieto živočíchy sú však základnými piliermi potravového reťazca, bez ktorých by došlo ku kolapsu celej potravnej pyramídy. Činnosťou človeka však v posledných desaťročiach dochádza k výraznej strate biodiverzity, ktorá sa najviac prejavuje práve pri bezstavovcoch. Výstava má tiež za cieľ poukázať na dôsledky tejto činnosti a zvýšiť povedomie návštevníkov o strate biodiverzity a potrebe chrániť aj tieto drobné živočíchy," pripomenuli organizátori. Ako doplnili, výstava potrvá v priestoroch Ponitrianskeho múzea do 31. decembra.