Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstava Pod patronátom sv. Floriána predstavuje hasičské zbory

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava Pod patronátom sv. Floriána bude sprístupnená v Kysuckom múzeu v Čadci do 31. marca 2023.

Čadca 20. novembra (TASR) – Históriu hasičských zborov na Kysuciach a Ostravsku môžu spoznať návštevníci Kysuckého múzea v Čadci na výstave Pod patronátom sv. Floriána. Podľa hovorkyne múzea Miroslavy Jančulovej nájdu na výstave nielen hasičské uniformy, medaily, vyznamenania, ale aj historickú techniku.

Zbierky Kysuckého múzea dopĺňajú predmety z Hasičského múzea mesta Ostrava a zo zbierok súkromných zberateľov v Ostrave. "Určite ich zaujmú tesáky, sekerky, hasičská šerpa baróna Armina Poppera či historická ručná striekačka z ostravského múzea. Výstava je obohatená o banery a informačný kiosk, v ktorom si návštevníci môžu pozrieť rôzne dobové fotografie," uviedla Jančulová.

Medzníkom v organizácii a budovaní hasičstva na Kysuciach bolo podľa kurátora výstavy Vladimíra Homolu založenie Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku 6. augusta 1922. "Vznikli Okresné hasičské jednoty Čadca a Kysucké Nové Mesto a medzi rokmi 1922 až 1929 vznikli požiarne zbory na väčšine Kysúc. Ich ďalší rozvoj prekazil rok 1938, rozpad Československa a následné vypuknutie druhej svetovej vojny. Koniec druhej svetovej vojny priniesol aj postupnú konsolidáciu zborov. Vznikali verejné požiarne zbory, v rámci ktorých pôsobili požiarnici z povolania, čo prispelo k profesionalizácii hasičstva," priblížil Homola.

Výstava Pod patronátom sv. Floriána bude sprístupnená v Kysuckom múzeu v Čadci do 31. marca 2023.