Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Výstava premenila Bratislavský hrad na ruský cársky dvor Peterhof

Na snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková počas tlačovej konferencie k výstave Zlatý vek Peterhofu v Zimnej jazdiarni na Bratislavskom hrade v Bratislave 18. októbra 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Dovolím si povedať, že máme na Bratislavskom hrade to najvzácnejšie, čo sa v cárskom sídle v Peterhofe nachádza, konštatuje ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Multimediálna výstava na Bratislavskom hrade návštevníkom priblíži život na cárskom dvore v Peterhofe, kde pôsobili aj ruskí panovníci Petr I. alebo Katarína II. Medzi 181 vystavenými predmetmi sa podľa organizátorov nájdu také, ktoré takmer neopúšťajú brány Štátneho múzea Peterhof. Verejnosť si ich môže pozrieť od piatka (19.10.) do konca marca 2019.

"Návštevník aj vďaka videám, ktoré sme dostali z Peterhofu, uvidí, o čom je táto úžasná pamiatka, ktorú ročne navštívi vyše päť miliónov ľudí," myslí si generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis, ktorý verí, že úspešný príbeh Peterhofského múzea môže byť inšpiráciou aj pre Slovensko.



"Dovolím si povedať, že máme na Bratislavskom hrade to najvzácnejšie, čo sa v cárskom sídle v Peterhofe nachádza," konštatovala ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Ako doplnila riaditeľka Štátneho múzea Peterhof Elena Kalnitskaya, do Bratislavy sa na chvíľu presťahovali nielen vzácne predmety, ale aj experti. "Celý Peterhof je na Slovensku," povedala s úsmevom.

Vystavené sú originálne odevy panovníkov, orientálny porcelán a ďalšie osobné predmety vládcov. Za pozornosť podľa organizátorov stojí napríklad trón Petra II. alebo soška psa Kataríny II. Výstavu s názvom Zlatý vek Peterhofu - od Petra I. po Katarínu II. prináša SNM - Historické múzeum v spolupráci so Štátnym múzeom Peterhof.