Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Výstava prezentuje premenu mestečka Vráble na cisársku pevnosť Werebel

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci uvidia historické originály zbraní, kópie dôležitých listín, ale aj nákresy a obrazy pevnosti, makety územia, obrazy vtedajších bojovníkov i kapitánov.

Vráble 24. júna (TASR) – Obdobie premeny mestečka Vráble na cisársku pevnosť Werebel prezentuje výstava, ktorá sa začala v Stoličnom dome vo Vrábľoch. Návštevníkov prevedie históriou dnes už neexistujúcej pevnosti, ktorú vybudovali uhorský palatín Stanislav Turzo a gróf Mikuláš Esterházi v roku 1625. Výstava potrvá do 23. septembra, informovala radnica.

Cisárska pevnosť Werebel, ktorá stála na území mestečka Vráble, bola súčasťou obrannej línie na turecko-uhorskom pohraničí a ochraňovala miestny ľud pred tureckými nájazdmi. Podľa spoluautora výstavy Ľuboša Trubíniho stála pevnosť okolo vtedajšieho Kostola sv. Vojtecha na kostolnom námestí, a nie, ako bolo skôr uvádzané, na území Fidváru.

Návštevníci uvidia historické originály zbraní, kópie dôležitých listín, ale aj nákresy a obrazy pevnosti, makety územia, obrazy vtedajších bojovníkov, kapitánov či predmety zapožičané z rôznych slovenských múzeí.