Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Výstava Scheerovi súčasníci priblíži architektúru mesta v 20. storočí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Architekt Michal Maximilián Scheer bol významným slovenským architektom. Narodil sa 7. januára 1902 v Považskej Bystrici a zomrel 9. februára 2000 v Nitre.

Nitra 11. januára (TASR) - Vo vestibule Mestského úradu v Nitre bola v týchto dňoch reinštalovaná výstava s názvom Scheerovi súčasníci. Vznikla pri príležitosti 121. výročia narodenia a 23. výročia úmrtia slovenského architekta Michala Maximiliána Scheera. Ako uviedla Lenka Mareková z mestského úradu, výstava približuje architektonické dianie v 50. a 60. rokoch 20. storočia v Nitre.

"Zaujímajú nás nielen osudy samotných stavieb alebo nerealizovaných vízií, ale aj osudy architektov, ktorí na území mesta tvorili," doplnili organizátori výstavy a iniciátori projektu Scheerovanie.NR.

Architekt Michal Maximilián Scheer bol významným slovenským architektom. Narodil sa 7. januára 1902 v Považskej Bystrici a zomrel 9. februára 2000 v Nitre. Navrhol množstvo objektov i obytných súborov po celom Slovensku, venoval sa aj urbanizmu. V roku 1958 navrhol prvý územný plán Nitry i viaceré urbanistické súbory v meste. Je medzi nimi napríklad Predmostie, Párovce i sídlisko Chrenová I., ktoré je zapísané do urbanisticko-architektonickej knihy UNESCO.