Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Výstava v trenčianskej galérii predstaví objekty modulárnej architúry

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Modulárne objekty vyrábali prefabrikáciou z recyklovaných a udržateľných materiálov.

Trenčín 12. novembra (TASR) – Prepojenie architektúry a priemyslu Trenčianskeho a Zlínskeho kraja prináša výstava v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne (12. 11. – 19. 12. ). Predstaví objekty modulárnej architektúry inšpirované postindustriálnym dedičstvom oboch krajov. Inovatívne nápady vznikli v rámci interdisciplinárneho projektu Digital Modularity.

Ako informoval Tomáš Tholt zo štúdia Subdigital, v trenčianskej galérii ponúkajú výsledky dvoch workshopov, ktoré sa konali v Partizánskom a v Zlíne - v mestách s postindustriálnym dedičstvom. Počas nich študenti navrhovali prototypy malej modulárnej architektúry pre verejné priestory. Využili pri tom metódy digitálneho dizajnu. Modulárne objekty vyrábali prefabrikáciou z recyklovaných a udržateľných materiálov.

"Projekt zrkadlí dôležité momenty programu kandidatúry Trenčína na Európske hlavné mesto kultúry 2026. Poukazuje na prepojenie Trenčianskeho a Zlínskeho kraja v architektúre a priemysle. Zameriava sa na myšlienky Nového Európskeho Bauhausu - iniciatívy, ktorá volá po novom spôsobe života v udržateľných a inkluzívnych priestoroch s rozmanitými funkciami. Do tohto kontextu projekt vkladá spoluprácu študentov, univerzít a odborníkov," uviedol Tholt.

Trenčín je jedným z troch slovenských kandidátov na Európske hlavné mesto kultúry 2026. Jeho program s názvom Pestovanie zvedavosti (Cultivating Curiosity) má ambíciu pracovať s kultúrnym potenciálom Trenčína, stimulovať kreatívny priemysel v regióne a urobiť z Trenčína jedno z autentických európskych kultúrnych centier.