Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Maľby E. Jakubiskovej vystavia v galérii v Prievidzi

Na archívnej snímke výstava v Galérii Regionart v Prievidzi. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Sú neudržateľné vo formáte, nepokojné, ostré a farebné. V technike používa rôzne štruktúry, pastózne nanášanie farby a prekrývanie vrstiev, uviedla kurátorka výstavy Andrea Smitková.

Prievidza 15. septembra (TASR) - Sériu malieb inšpirovaných knihou Pavla Straussa od akademickej maliarky Emílie Jakubisovej ponúkne výstava Tesná brána v Galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi. Verejnosť si tam maľby bude môcť pozrieť od 17. septembra. TASR o tom informovala Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

"Maľbu formujú veľké gestá, podobne ako na divadelnom pódiu, kde herec musí obsiahnuť celé publikum. Abstraktné maľby Jakubisovej zasahujú podobne. Sú neudržateľné vo formáte, nepokojné, ostré a farebné. V technike používa rôzne štruktúry, pastózne nanášanie farby a prekrývanie vrstiev. Ostré až výrazné farby sa objavujú v celej jej maliarskej tvorbe, no v tejto sérii na seba prenášajú intuitívnosť," načrtla kurátorka výstavy Andrea Smitková.

Autorka sa v sérii diel podľa nej inšpirovala kresťansko-filozofickou knihou Tesná brána od Pavla Straussa, ktorý mal pozoruhodný život. Bol lekárom, konvertitom a v knihách Boha vnímal panteisticky.

Výstavu v galérii bude môcť verejnosť navštíviť do 28. októbra.