Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstava v Košariskách predstavuje divadelné hry o M. R. Štefánikovi

Na snímke rodný dom Milana Rastislava Štefánika v Košariskách počas spomienky na 139. výročie jeho narodenia 21. júla 2019 Foto: TASR - Róbert Fritz

Nedeľná vernisáž bola súčasťou osláv 139. výročia jeho narodenia.

Košariská 21. júla (TASR) – Po Múzeu Slovenských národných rád na Myjave sa blízka obec Košariská stala dejisko výstavy Generál na javisku. Na pôde evanjelického kostola v rodnej obci Milana Rastislava Štefánika predstavuje divadelné inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré vychádzali zo života a diela tohto politika, vedca a diplomata. Nedeľná vernisáž bola súčasťou osláv 139. výročia jeho narodenia.

Výstava vznikla v tomto roku pri príležitosti 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika v spolupráci Divadelného ústavu a Múzea Slovenských národných rád a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať Štefánikovou osobnosťou. Jeho život a dielo reflektoval Balet Štátneho divadla Košice, kde v marci 2019 uviedli dielo Ondreja Šotha M. R. Štefánik. Bratislavské Divadlo Aréna uviedlo v októbri 2018 československý projekt Masaryk/Štefánik k 100. výročiu založenia spoločného štátu, Divadlo Andreja Bagara v Nitre v júni 2017 premiérovalo príbeh Štefánik – slnko v zatmení a Radošinské naivné divadlo uviedlo v júni 2018 muzikálový príbeh Malý veľký muž. Prvá inscenácia o Štefánikovi z dielne profesionálnych divadiel vznikla v roku 2001. Ide o dielo skladateľa Mareka Piačeka a režiséra Dušana Vicena s názvom Posledný let – dvanásť pohľadov na M. R. Štefánika, premiéru malo v decembri 2001 a uvádzalo ho Združenie pre súčasnú operu.