Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstava v Krajskom múzeu v Prešove približuje históriu mlynárstva

Na snímke pohľad do expozície výstavy Od zrna po múku v Prešove, 1. októbra 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Jej prvá časť je tvorená panelmi, na ktorých môžu návštevníci vidieť chronológiu vývoja remesla od obdobia antiky.

Prešov 1. októbra (TASR) - Históriu mlynov a mlynárskeho remesla v regióne Šariša a v poriečí Torysy približuje výstava s názvom Od zrna po múku v Krajskom múzeu v Prešove. Záujemcovia si ju môžu pozrieť do konca októbra.

"V období, keď remeselné cechy na území dnešného Slovenska zanikli, mlynárstvo sa stalo hlavným remeslom na území Slovenska. Dá sa povedať, že výstava sa nachádza aj na pomedzí etnografie, čiže nie je to čisto výstava, ktorá by sa zaoberala mlynmi ako nejakými technickými pamiatkami, ale týmto remeslom sa v minulosti zaoberali naši prarodičia, alebo aj starí rodičia, čiže je tu aj veľká tradícia tohto remesla," uviedol pre TASR odborný pracovník Krajského múzea a autor výstavy Igor Lazorík.

Jej prvá časť je tvorená panelmi, na ktorých môžu návštevníci vidieť chronológiu vývoja remesla od obdobia antiky.

Na snímke rôzne náradie používané pri mlynárskych prácach. Prešov, 1. októbra 2022
Foto: TASR - Milan Kapusta


"Sú tam zobrazené rôzne spôsoby drvenia zrna, respektíve obilia v minulosti. Človek má možnosť sa dozvedieť, kde vznikali tie najstaršie, či už vodné alebo veterné mlyny na starom kontinente. Plus, sú tu veľmi pekné doklady mlynárskeho remesla v podobe trojrozmerných exponátov, čiže mlynov drevených, ktoré boli zapožičané z iných múzeí. Na stenách visia obrazy s tematikou mlynov, ktoré tiež zapožičala, či už Krajská galéria v Prešove alebo Východoslovenské múzeum v Košiciach," priblížil Lazorík.

Na výstave si návštevníci môžu pozrieť aj obrazové hodiny z fondu Krajského múzea v Prešove. "Nachádzali sa v expozícii historických hodín a je to možno tiež doklad toho, aký šikovný alebo 'dumavý' bol niekedy človek, keď do klasického rámu spodobnil aj hodinový stroj. Je možné vidieť motív krajiny, nejakého mestečka, mechanizmu píly, pričom vodné koleso je hodinový stroj," dodal Lazorík.